Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kind rijdt tegen auto

Vraag gesteld door Henry-2007 op 5 september 2016

Ouders wijzen aansprakelijkheid af,ondanks roekeloosheid van het kind. Wat kunnen we verder nog doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Kind rijdt tegen auto en ouders wijzen aansprakelijkheid af. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Fietsers of voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Omdat zij kwetsbaar zijn in het verkeer, kent de wet een speciale regeling bij een aanrijding met een motorvoertuig. De automobilist is aansprakelijk voor de schade van de fietser zonder dat zijn schuld bewezen hoeft te worden. Andersom kan de automobilist de schade die hij oploopt door een fout van een fietser of voetganger, claimen bij de fietser of voetganger (of diens AVP-verzekering). Dan gelden de normale wettelijke regels.

Fietsers/voetgangers tot 14 jaar
Indien aanrijding heeft plaatsgevonden tussen u - automobilist - en kind tot 14 jaar, dan bent u voor 100% aansprakelijk voor de schade van het kind, tenzij u opzet of bewuste roekeloosheid kunt aantonen.

Schade motorvoertuig
Wanneer een motorvoertuig schade heeft die is veroorzaakt door een fout van een fietser of voetganger, dan kan de eigenaar van het motorvoertuig zijn schade claimen. Dit kan hij rechtstreeks bij de fietser of voetganger doen (of bij diens AVP-verzekering; ook wel WA verzekering genoemd). In dat geval gelden de normale wettelijke regels, met enkele uitzonderingen.

  • De bestuurder van het motorvoertuig moet bewijzen dat de voetganger of fietser een fout heeft gemaakt.
  • Om 100% van de schade vergoed te krijgen, moet de automobilist aantonen dat er voor hem sprake is van overmacht. Dit zal niet snel het geval zijn, omdat je als automobilist altijd rekening moet houden met fouten van voetgangers of fietsers.
  • ls de bestuurder zelf óók een fout heeft gemaakt, dan moet hij (een deel van) de schade zelf betalen. Dit is afhankelijk van de ernst van de over en weer gemaakte verkeersfouten.

Meer informatie over de gevolgen van een aanrijding tussen een fietser en een motorvoertuig vindt u op onze website.