Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik mijn garage aansprakelijk stellen voor alle gemaakte autoreparatiekosten in het buitenland?

Vraag gesteld door pauldon1 op 3 juli 2015

Op 26 mei 2015 heeft mijn auto een servicebeurt gekregen. Dit om met de auto in optimale conditie de vakantie te kunnen beginnen. De auto is al sinds april 2011 bij deze garage in onderhoud.
Bij de servicebeurt is de remvloeistof ververst (voor het eerst na al die jaren).
Op zaterdag 6 juni ben ik met de caravan vertrokken. Nog voor Parijs begon het lampje 'remvloeistof lekkage' te branden. Net 1000 km sinds de servicebeurt gereden. Volgens de door de ANWB geadviseerde garage in Senlis is de lekkage geconstateerd bij het ontluchtingsventiel. De remklauw is schoongeblazen, het ontluchtingsventiel gecheckt of het echt dicht zat en vervolgens opnieuw gecheckt op remvloeistoflekkage. Dat laatste bleek het geval. Nieuwe remklauw gezet. Totale kosten ruim 488 euro. Kan ik deze kosten verhalen op mijn garage?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Korte tijd na uitvoering van een servicebeurt aan uw auto door uw garagist, waarbij onder andere het koelvloeistof is ververst, is er een lekkage ontstaan in het koelvloeistofsysteem. Uiteindelijk is het probleem verholpen door een garagist in Frankrijk. U vraagt zich af, of deze kosten ad € 488,00 verhaalbaar zijn op uw garagist in Nederland.

Ervan uitgaande dat het hier om een BOVAG aangesloten garagebedrijf betreft, kunt u zich beroepen op garantie (3 maanden op uitvoering reparatie en de gebruikte onderdelen). Noodzaak wel is dat u na constatering van het gebrek, zo spoedig mogelijk uw garagist hiervan op de hoogte dient te stellen.
Vergoeding van de kosten van het herstel vindt plaats op basis van het prijspeil zoals dit in het bedrijf van de reparateur geldt. Deze vergoeding bedraagt nimmer meer dan de werkelijk gemaakte kosten.

Tip: naast het tijdig op de hoogte stellen van uw garagist in Nederland, valt het sterk aan te bevelen om de vervangen onderdelen als bewijs veilig te stellen.