Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gestolen rijbewijs?

Vraag gesteld door Mari-anne op 14 april 2018

Werken als buschauffeur, indien rijbewijs gestolen is?
Mijn rijbewijs is gestolen en naast de boete die ik moet betalen om een nieuw rijbewijs aan te vragen heb ik daarnaast nog het probleem dat ik de komende 4 tot 5 weken mijn werkzaamheden als buschauffeur niet mag uitoefenen, omdat ik mijn rijbewijs indien nodig, niet kan tonen. Volgens mij zit hier een hiaat in de wet, want mijn rijbewijs moet voor de politie traceerbaar zijn in hun computerbestand. Als slachtoffer van een diefstal word ik nu driedubbel gestraft. Is er een mogelijkheid dat ik toch een soort vrijwaring kan krijgen via de politie of gemeente, zodat ik toch mijn werk weer kan hervatten?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs is uw rijbewijs gestolen. U voelt zich dubbel gestraft; naast de extra kosten voor aanvraag nieuw rijbewijs (bij vermissing/diefstal), stelt u dat u de komende 4-5 weken uw werkzaamheden als buschauffeur niet zou kunnen uitoefenen.

Bij diefstal van rijbewijs met categorie D zal de gemeente een nieuw rijbewijs afgeven voor de resterende duur van het gestolen rijbewijs; een medische keuring zou dan niet aan de orde zijn.

Spoedprocedure aanvraag rijbewijs
Via een spoedprocedure krijgt u eventueel sneller (vijf werkdagen) uw rijbewijs. Voor informatie over de spoedprocedure kunt u terecht bij uw gemeente. Deze procedure geldt alleen wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft, en in in Nederland woont (ingeschreven in het GBA).

Niet rijden
Tot aan het moment dat u het nieuwe rijbewijs in ontvangst heeft genomen, mag u geen motorvoertuig besturen.

Reisverzekering
Wanneer uw rijbewijs ontvreemd is tijdens uw vakantie (waaronder ook een midweek bungalowpark of hotelovernachting in Nederland), dan kunt u de vervangingskosten doorgaans bij uw reisverzekering claimen.