Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

gebruik MJOP

Vraag gesteld door Ger Duijn op 1 juni 2018

ik heb een chalet (caravan) op recreatiepark droomparken Spaarnwoude De directie heeft daar een MJOP zoals voor een Vve. op laten maken en wil nu de onderhouds kosten hiervan doorberekenen aan de recreanten dus boven op de bestaande parkbijdrage. volgens mij is dit een oneigenlijk gebruik van zo"n MJOP het kan flink in de bedragen lopen OOK EEN MJIP komt op onze kosten Graag Advies en ben gaarne bereid e.e.a. mondeling toe te lichten ben zelf voorzitter van een grootte Vve dus weet er wel het e.e.a. van. het gaat om alle parken van droomparken.de belangen groep van het park had mij om raad gevraagd

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Voorop gesteld bericht ik u, dat wij als ANWB, wat recreatie betreft, alleen leden adviseren die een staplaats voor hun kampeermiddel huren voor eigen gebruik.
Derhalve adviseren wij onder meer géén leden, die hun kampeermiddel voor commerciële doeleinden (verhuur), of een kampeermiddel op eigen grond hebben, of indien sprake van erfpacht.

MJOP
Op grond van uw informatie komt de aangekondigde MJOP mij voor als een verkapte en - en buitendien niet-transparante - huurverhoging. Wanneer een ondernemer financieel niet uitkomt met de jaarlijks te ontvangen parkkosten, dient hij deze naar alle redelijkheid te verhogen. Hierbij dient de ondernemer zich te conformeren aan de geldende RECRON-voorwaarden.

De MJOP is bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en niet voor een dergelijk doel. Bovendien heeft het er alle schijn van dat de ondernemer alle investerings- en onderhoudskosten 100% op de recreant afwentelt. Een verhuurder van een woning kan immers toch ook niet naast huurpenningen, tevens van de huurder verlangen dat deze instaat voor al het onderhoud en ontstane gebreken aan de huurwoning?!

Geschillencommissie Recreatie
Alleen recreanten die hun kampeermiddel voor niet-commerciële doeleinden gebruiken, kunnen een geschil met de ondernemer ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.