Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bezwaar parkeerboete Sardinië 2017

Vraag gesteld door Parkeerboete Sardinie op 28 november 2018

Ik ontving op 26 november jl. van EMO een verzoek tot betaling gedateerd 19-11-2018 in verband met het parkeren van een gehuurde wagen op een betaalde parkeerplaats zonder tonen van het parkeerticket op 16-08-2017 in Olbia, Sardinië. Ik wil bezwaar maken tegen de boete, omdat wij de wagen beslist niet in Olbia hebben geparkeerd. Daarenboven is de termijn van 365 dagen verstreken.
Hoe verder te handelen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt op 26 november 2018 van EMO een verzoek tot betaling gehad gedateerd op 19 november 2018. U zou een gehuurde auto geparkeerd hebben zonder parkeerticket. U bent echter niet in betreffende plaats geweest en wilt bezwaar maken.

Bezwaar maken
Het gebeurt wel eens dat er een fout wordt gemaakt bij het overnemen van het kenteken. Bent u niet ter plekke geweest, dan kunt u bezwaar maken tegen de boete. U moet wel kunnen aantonen dat er een fout is gemaakt en het niet de auto betreft die u destijds reed.

360 dagen termijn
Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding.

De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW.

Verjaring boete bij huurauto's
Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Meer informatie over boete uit het buitenland vindt u op onze website.