Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is wettelijk bepalend, de wettelijke aslast of het echte laadvermogen.

Vraag gesteld door velthuis.j.w op 28 mei 2018

Ik heb een nieuwe caravan gekocht Fendt Saphir 465 TG met een maximale aslast van 1500kg. Mijn auto Volkswagen Touran heeft een maximaal trekvermogen van 1500kg. Ik heb rijbewijs BE.
Bij aflevering van de caravan blijkt dat er een as onder zit van 1700kg.
Mijn vraag is: Mag ik als ik de caravan tot maximaal 1500kg. belaad met deze kombinatie rijden zonder bekeurt te worden.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw auto heeft een maximal trekgewicht van 1500 kg. De Toegestane Maximale Massa (TMM) als de Technische Maximale Massa van de caravan bedraagt elk 1700 kg. U vraagt of een dergelijke combinatie is toegestaan met een rijbewijs BE, wanneer u e caravan tot maximaal 1500 kg (ledig & lading) belaadt.

Rijbewijs BE
Met een rijbewijs BE is een dergelijke combinatie toegestaan.

Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevensvoertuiggegevens.

.

Trekgewicht auto
Met uw auto mag ueen aanhanger trekken van maximal 1500 kg (Toegestane Maximum Massa). Zolang u de caravan tot maximaal 1500 kg belaadt, voldoet u daarmee aan de wettelijke eisen.

Echter, ter voorkoming van enige discussie met in Nederland dan wel in buitenland, zou u er voor kunnen kiezen om - middels een eenvoudige administratieve handeling - de Toegestane Maximale Massa van de caravan terug te laten keuren naar 1500 kg. De technische maximale massa van 1700 kg blijft dan wel gehandhaafd, waardoor u te zijner tijd de Toegestane Maximale Massa van de caravan weer kan laten wijzigen in 1700 kg.