Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de dealer aansprakelijk voor niet uitgevoerde onderhoudswerk dat volgens het onderhoudsvoorschrift wel uitgevoerd had moeten worden

Vraag gesteld door Maarten C. op 17 maart 2016

Ik heb een Fiat Ducato 130 Multijet. Deze is bij de Fiatdealer in onderhoud. Kilometerstand 60.000 Bouwjaar juli/2009 Ofschoon ik gemiddeld niet meer dan 10.000 km per jaar rijdt, laat ik ieder jaar samen met de APK-keuring een beurt en door dealer geadviseerde reparaties uitvoeren.De distributieriem van mijn auto moet conform het onderhoudsvoorschrift elke 90.000 km of anders binnen 5 jaar worden vervangen. De dealer heeft de riem nooit vervangen en mij er niet geattendeerd dat dit noodzakelijk was. Vorige week bij het starten van de motor bleek dat de riem was verschoven. Rekening €3300,00 Is de dealer hier nalatig geweest en aansprakelijk voor de geleden schade wegens nalatigheid?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Ondanks dat u uw auto in onderhoud is bij uw garagist, heeft het toch kunnen gebeuren dat de distributieriem niet volgens onderhoudsschema tijdig is vervangen, Resultaat: motorschade ter grootte van € 3300,-. U vraagt zich af of de garagist aansprakelijk is voor de schade.

Juist ter voorkoming van een degelijke schade besteedt men onderhoud van een auto uit aan een garagist.

Nu de garagist kennelijk over het hoofd heeft gezien de distributieriem tijdig te vervangen, maakt dat hij aansprakelijk is voor de ontstane gevolgschade. De kosten voor vervanging van de distributieset komen voor uw rekening. Deze zou u anders bij een vorige onderhoudsbeurt hebben gehad.

Mocht u met de Fiat dealer het niet eens worden over de kostenverdeling - waarbij de gevolgschade voor rekening van de dealer komt -, dan kunt u de zaak ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen, eventueel met behulp van uw rechtsbijstandverzekering.

Voor meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud, verwijs ik u graag naar onze webpagina: 'Reparatie en onderhoud'.