Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik krijg een factuur voor congestiebelasting, afkomstig uit Zweden door epass24. Ik ben nooit in Zweden geweest....

Vraag gesteld door Nathalie80 op 1 november 2016

Mijn naam adres gegevens kenteken kloppen. Maar ik ben echter niet in Zweden geweest. Wat moet ik hier mee? Rijdt er nog iemand met hetzelfde kenteken rond? Het gaat om een klein bedrag € 2,27.Epass zelf heb ik tot op heden nog niet kunnen bereiken. Kan ik deze brief/factuur beschouwen als niet verzonden?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een factuur ontvangen inzake congestiebelasting uit Zweden, maar u bent hier niet geweest.

Ik raad u aan schriftelijk contact op te nemen met Epass24 en navraag te doen, er is een kans dat er een fout is gemaakt bij het kenteken. Dit kan soms voorkomen.***

Reactie van 2Travel:

Ik heb een soortgelijke ervaring. Wel in Zweden geweest en tolweg Goteborg gebruikt. geen factuur voor tol ontvangen maar wel een betalingsherinnering incl. 500 SEK boete voor te late betaling. Bezwaar aangetekend. Echter zojuist antwoord ontvangen dat ik toch moet betalen. Lijkt mij niet correct want ik ben door Epass24 nooit in de gelegenheid gesteld om tijdig mijn tol te betalen. Waar kan ik nu terecht met mijn bezwaar en wat zijn de consequenties?***

Reactie van Marika Oliviera:

U bent in Zweden geweest en krijgt een naheffing congestiebelasting met bijkomende kosten vanwege de te late betaling van de factuur. Omdat u de factuur van Epass24 niet gehad hebt, hebt u bezwaar aangetekend tegen de betalingsherinnering. Dat bezwaar is afgewezen.

Besluit

Als u met uw auto in Zweden een controlestation passeert krijgt u een besluit voor het betalen van congestiebelasting of infrastructuurheffing. Daarvoor krijgt u een factuur thuis gestuurd. Er worden bijkomende kosten geheven wanneer een betaling te laat ontvangen wordt zoals dat in uw geval ook is gebeurd.

Niet betalen

Als de totale kosten niet betaalt worden riskeert u dat het voertuig geweerd wordt uit Zweden. Daarnaast kan ook het te betalen bedrag verder verhoogd worden. Het is dan ook aan te raden om de naheffing te voldoen. Indien u alsnog bezwaar wenst te maken, adviseer ik u alleen bezwaar te maken tegen de bijkomende kosten. Daarvoor dient u wel bewijs aan te leveren dat u de factuur niet ontvangen hebt.

Meer informatie over hoe het werkt en hoe te betalen vindt u op www.epass24.com.***

Reactie van Tom Ammerlaan:

ik krijg vandaag, 3-10-2018 ook een dergelijke brief. Gaat om slechts 86 cent maar ik ben nog nooit in Zweden geweest, dus hoe komen ze aan mijn gegevens? Alles klopt. Vraag me nu ook af of er iemand met mijn kenteken rondrijdt? Als ik betaal, hebben ze wel mijn rekeningnummer, het zit me niet lekker. Waarom moet ik bewijzen dat ik daar nooit geweest ben, dat is toch de omgekeerde wereld?

inmiddels zijn we paar weken verder en hebben we contact gehad met de politie (had niet de indruk dat die er echt verstand van hadden, gooi maar weg en niet betalen, was hun advies), en met de Zweedse ambassade. Zij hebben ons echt geholpen, hebben onze bezwaar tekst ( die we hadden ingediend bij Epass24) doorgestuurd en hoe en of dat geholpen heeft, weten we niet zeker, maar feit is dat we week later een brief kregen dat we niet hoefden te betalen. Dat hadden we ook nog niet gedaan, aangezien we er dus helemaal niet geweest waren. Maar eind goed, al goed dus!***

Reactie van Tom Ammerlaan:

Wij hebben uiteindelijk contact gezocht met de Zweedse Ambassade, nadat we al bezwaar hadden aangetekend, via die Epass24 site. Niet betaald! Bezwaar in het Engels gedaan, ondanks dat er stond dat het in het Zweeds moest. Terwijl de brief in keurig Nederlands was. Politie adviseerde me gewoon alles weg te gooien maar wij wilden eerst zekerheid. Of het nou door tussenkomst van de Zweedse Ambassade was of niet, dat weten we niet maar een dag of twee later lag er een Engelse en Zweedse brief, waarin stond dat we niet hoefde te betalen omdat mijn auto daar inderdaad niet geweest was. Vind het nog steeds een raar verhaal, maar was allang blij dat we er vanaf waren.