Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb bij de dealer een nieuwe auto gekocht en de oude ingeruild. Nu is er schade ontstaan aan de oude, wie gaat dat betalen?

Vraag gesteld door JohanuitRT op 8 mei 2017

Ik heb bij de dealer een nieuwe auto gekocht en de oude ingeruild. Ik wacht nu op de levering van de nieuwe maar ondertussen is er buiten mijn schuld parkeerschade ontstaan aan de oude auto.Wie gaat dat nu betalen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto ingeruild en een nieuwe auto is nog niet geleverd. Uw ingeleverde auto is nu beschadigd. U zou willen weten wie daar de kosten voor moet dragen.

Het risico voor schade is voor de eigenaar/bezitter van de auto. In uw geval heeft u uw auto al ingeleverd bij de garage.

Op het moment dat u uw auto aan de verkoper levert, de sleutels en papieren zijn overhandigd, gaat het risico over op de verkoper. Eventuele schade is dan voor risico van de verkoper.

Indien het een Bovag garage betreft is dit opgenomen in de Bovag voorwaarden:

Artikel 5 - Het risico voor de auto

De auto is tot het tijdstip van feitelijke levering voor rekening en risico van de verkoper.

De eventueel in te kopen auto wordt pas eigendom van de verkoper zodra de feitelijke levering daarvan aan hem heeft plaatsgevonden. Tot dat tijdstip is de in te kopen auto voor rekening en risico van de koper en komen alle kosten voor zijn rekening. Hieronder vallen ook de kosten van onderhoud en eventuele schade, door welke oorzaak dan ook ontstaan, ook die schade als gevolg van het niet kunnen inleveren van het complete kentekenbewijs.