Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoelang moet een aircopomp meegaan?

Vraag gesteld door janhjansen op 28 juli 2016

ford fiesta titanium, nette auto, gekocht van 2009.km stand 135653.
bij dezelfde Bovag garage in onderhoud. Daardoor en door max bedrag wat wij te besteden hadden, gekocht als zo meenemen voor 6200 euro.
Er net aan 3000 kilometer mee gereden.
Nu pomp van de airco vastgelopen, daardoor metaaldeeltjes in systeem.
complete revisie nodig; kosten 2100 euro.
willen 15% coulance korting geven; is dat billijk?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Ford Fiesta uit 2009 met een kilometerstand van 135.653 gekocht bij een BOVAG-garage waar de auto ook in onderhoud is. Na 3000 km te hebben gereden met de auto is de aircopomp defect geraakt.

Conformiteit

Als u een auto zonder garantie koopt, heeft u nog wel de wet waar u als consument een beroep op kunt doen. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van het product dat u koopt. Deze verwachtingen worden weer bepaald door onder meer de leeftijd van de auto, de kilometerstand, het onderhoud en het gebrek zelf. Ook moet de auto met het gebrek zijn geleverd. Als het gebrek zich binnen zes maanden na de koop openbaart, mag worden aangenomen dat het gebrek bij de koop aanwezig was, tenzij de verkoper het tegendeel kan bewijzen.

Als deze kan aantonen dat er sprake is van een externe oorzaak (zoals bijvoorbeeld een steentje), dan komen de kosten voor eigen rekening.

Percentage

Als we uitgaan van de situatie dat er te weinig vloeistof in het systeem zat, dan kunt u de verkoper hierop aanspreken. Zeker omdat de auto ook in onderhoud is bij deze garage en u mag verwachten dat de garage de auto aflevert met een gevuld systeem. Er wordt nu 15% coulance geboden. Gezien de leeftijd van de auto, levensduur van een aircopomp, het aantal kilometers dat u nu met de auto heeft afgelegd, is dit mijns inziens niet redelijk en zou dit percentage hoger moet liggen.