Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Door opspattend grind door valpartij met motorfiets heeft tegenpartij schade. Kan ik door tegenpartij aansprakelijk gesteld worden voor alle kosten mbt schade?

Vraag gesteld door Dronnie op 23 mei 2015

Ik ben met mijn motorfiets onderuit gegaan door grind in een bocht. Door opspattend grind heeft een tegenkomende auto schade opgelopen. (steenslagplekjes in de voorruit en wat steenslag in de lak van de tegenpartij) Ik ben WA verzekerd en heb alleen rechtsbijstand op mijn motorfietsverzekering.
Worden de schade en kosten die gemaakt worden door tegenpartij op mij persoonlijk verhaald, of ben ik hier juist voor verzekerd? Gaat mijn verzekeraar dit op mij persoonlijk verhalen? Mijn verzekeringsmaatschappij liet al doorschemeren dat de schuldvraag lastig wordt.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk bent u op uw motorfiets onderuit gegaan in een bocht door toedoen van grind op de weg. Nu claimt een tegemoetkomende automobilist schade te hebben aan zijn auto door opspattend grind. U vraagt zich af of u hiervoor persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Mocht de wederpartij kunnen aantonen dat de schade aan zijn auto is ontstaan door toedoen van opspattend grind, hetgeen veroorzaakt is door uw val, dan kan de wederpartij met succes zijn schade verhalen op de WAM verzekering welke op uw motorfiets rust. Kortom. u draait hier niet persoonlijk voor op.

Indien blijkt dat u aansprakelijk bent voor de schade aan de auto van de wederpartij, waarbij de schade beperkt blijkt te zijn, dan kunt u ervoor kiezen om de schade uit eigen portemonnee terug te betalen aan uw WAM verzekeraar, waardoor aantal schadevrije jaren in tact blijven.

Eventueel zou uw WAM verzekeraar regres kunnen nemen op de wegbeheerder, mocht deze aansprakelijk gehouden kunnen worden.