Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper en overnachten in Nederland?

Vraag gesteld door Peacelord op 30 juni 2016

Geachte heer, mevrouw,

Als nieuwelingen op het campervlak vragen wij ons af wat er in NL is toegestaan vbw een enkele overnachting in/met de camper. De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".

Tegelijkertijd geven camperaars maar ook campinghouders aan dat er bijvoorbeeld in de provincie Zeeland stevige boetes worden uitgedeeld in het geval dat een camper buiten de daarvoor speciaal bestemde plaatsen voor een nacht langs de openbare weg of op een parkeerplaats wordt neergezet vd nacht. Hoe zit het nu? Welke opties staan voor ons open binnen de wet en de lokale apv's?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het toegestaan is met uw camper in Nederland langs de openbare weg te overnachten.

Hoewel na intrekking van de Wet Openluchtrecreatie (WOR) in 2008 vrij kamperen niet langer verboden is In Nederland, heeft het merendeel van de gemeentes daarvoor in de plaats een verbod voor vrij kamperen opgenomen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Zie ons overzicht camperplaatsen in Nederland:

Link:   Camperplaatsen in Nederland? Zoek, Vergelijk en Reserveer via ANWB - ANWB Camping

Zie voorts onze praktische tips & inspiratie over campers:

Link: Alles over campers | Bekijk onze tips |ANWB


***

 

 

 

Reactie van Peacelord:
En hoe is voor ons vast te stellen of er binnen een gemeente een dergelijk apv van kracht is?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van David Sjoer:
U kunt dit navragen bij de desbetreffende gemeente of zoeken op de website van de overheid.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Peacelord:
Ok, dat klinkt logisch maar is niet heel praktisch. Het lijkt me echt iets voor de ANWB om een dergelijke inventarisatie te maken en te beheren. Dat is nog eens nuttige informatie vd recreant. Kunt u dat in overweging nemen? Of zijn er mogelijk al toegankelijke bronnen beschikbaar waar deze info beschikbaar is zonder dat ik allerlei wetteksten moet gaan zoeken en doorspitten?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van David Sjoer:
U kunt er vanuit gaan dat in de meeste gemeenten slapen in de camper op een openbare parkeerplaats niet is toegestaan. In een APV staat dit bijvoorbeeld onder:

 

 

  • Nachtverblijf in voertuig
  • Slapen in voertuigen, kampeermiddelen en dergelijke op of aan de openbare weg

Op onze website vindt u een inventarisatie van camperplaatsen.

 


***

 

 

 

Reactie van Peacelord:
'U kunt er vanuit gaan dat in de meeste gemeenten slapen in de camper op een openbare parkeerplaats niet is toegestaan'.

Met deze wetenschap zou ik de tekst op de ANWB website m.b.t. het overnachten op/langs de openbare weg nog eens goed tegen het licht houden. Deze wekt nl een geheel andere verwachting.

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:
Inmiddels heb ik naar aanleiding van uw terechte opmerking desbetreffende passage in de tekst laten wijzigen.

Bij deze dank ik u hartelijk voor uw opmerkzaamheid.

 


***

 

 

 

Reactie van Peter HT:
Bijna alle gemeenten hebben het verbod op 'recreatief nachtverblijf' overgenomen uit de model-verordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Enkele gemeenten, waaronder Hollands Kroon en Sliedrecht, hebben het verbod onlangs geschrapt in het kader van deregulering. Een overzicht van gemeenten waar het al dan niet mag vind je bij Martin Slingenberg op Camperpunt.nl.

Overigens is het de vraag in hoeverre dit verbod stand houdt als het getoetst wordt aan Europese regelgeving, maar om die discussie nu te gaan voeren met de stadswacht of agent die je midden in de nacht wakker maakt...

In ieder geval is Nederland op dit vlak een uitzondering. Behalve aan de Belgische kust mag je verder overal in Europa van Gibraltar tot de Noordkaap slapen in je auto op alle plekken waar parkeren toegestaan is. En dat is ook logisch: zo lang jij niets meer doet dan parkeren, gaat het de overheid niets aan wat jij in je auto doet. Maar inderdaad: kampeertoestanden horen niet op parkeerplaatsen.