Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto ongeluk met lichte schade; verzekering of zelf betalen?

Vraag gesteld door Marieke en Heiko op 14 september 2016

Als je een auto ongeluk hebt en je hebt lichte schade bij andermans auto gemaakt; ben je dan het beste uit om deze zelf te betalen of de verzekering te vragen?

Hoe werkt dit?
Kun je het beste de auto laten repareren en daarna de factuur naar de verzekering sturen? Of moet je de schadepapieren naar de verzekering sturen? Maar hoe zit het dan als je het zelf zou willen betalen en de schadepapieren liggen bij de verzekering?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent betrokken geweest bij een aanrijding, waarbij u lichte (materiële) schade heeft veroorzaakt aan de auto van de wederpartij. U vraagt zich af of u er verstandiger aandoet de schade uit eigen te betalen boven er verzekeringswerk van te maken.

Bij merendeel van de verzekeraars bestaat de mogelijkheid om ná uitbetaling van de schade, ervoor te kiezen de scahde alsnog uit eigen zak te betalen. Met name bij kleine schade is dit aantrekkelijk. Uw verzekeraar of tussenpersoon kan een berekening maken wat voor u het voordeligst is met het oog op de verschuldigde premie voor de komende jaren.