Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verandering overeenkomst vakantiepark en jaarplaatshouders

Vraag gesteld door Balpen op 4 september 2015

In 2011 kocht ik n chalet op een vakantiepark op Texel via een persoon die onder eigen naam het chalet verkocht ( een andere dan de parkbeheerder dus.) in de verkoopvoorwaarden stond dat we evt het chalet konden verkopen aan een derde op de stanplaats als we schriftelijk toestemming kregen van het park. En als we voldeden aan bepaalde voorwaarden.

Nu willen we het chalet zelf verkopen op de standplaats, maar gelden sinds 2013 de Recronvoorwaarden en de Jaarplaatsvoorwaarden van het park.
Wij worden middels die voorwaarden gedwongen het chalet te verkopen aan het park!!. Bij verschil van mening over de verkoopprijs zou het chalet niet op de standplaats verkocht kunnen worden!!
Met andere woorden: als chalethouder kunnen we geen kant meer op en zijn we uitgeleverd aan de willekeur van het park.
Overigens hebben we nog nooit getekend voor de Jaarplaatsvoorwaarden.
Wat zijn onze rechten in deze?
En mag een park zomaar de voorwaarden zo veranderen in de tijd dat je eigenaar bent van een chalet?

Overigens hebben we wél schriftelijke toestemming gekregen het ZELF te verkopen onder voorwaarde dat we het chalet laten taxeren en na ontvangst van het Taxatierapport gaat het park de verkoopprijs beoordelen en berichten zij of mogelijke verkoop op de standplaats wel of niet mogelijk is.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in 2011 een chalet gekocht op een vakantiepark in Texel. Deze wilt u verkopen met behoud van standplaats. Er zijn inmiddels andere voorwaarden van toepassing. U vraagt of het toegestaan is dat het park inmiddels andere voorwaarden hanteert en deze verandert tijdens de periode dat u eigenaar bent van een chalet. 

U heeft het chalet destijds gekocht van een particulier, met enkele toezeggingen dat u het chalet kon verkopen onder bepaalde voorwaarden. Daarin stond ook dat het park hiervoor toestemming moest geven. Het park kan hieraan zelf ook voorwaarden stellen. 

RECRON voorwaarden

Volgens de RECRON voorwaarden geldt volgens artikel 9 dat u inderdaad ten eerste schriftelijke toestemming dient te hebben van de eigenaar wanneer u het chalet wilt verkopen met behoud van standplaats. Ook als er geen RECRON voorwaarden van toepassing zijn, geldt dat het niet zomaar mogelijk is het chalet te verkopen met behoud van standplaats, dit omdat de grond eigendom blijft van de parkeigenaar.

Jaarplaatsvoorwaarden

Ondanks dat u niet heeft getekend voor de jaarplaatsvoorwaarden, zijn deze wel van toepassing. Het park is gerechtigd dergelijk voorwaarden te wijzigen. Indien u bezwaren heeft tegen dergelijke wijzigingen, dan dient u dit zo snel mogelijk kenbaar te maken aan de eigenaar. Het staat de eigenaar vrij de regels die gelden op het vakantiepark te wijzigen. Gezien de voorwaarden sinds 2013 van toepassing zijn, kunt u nu niet meer stellen dat u niet akkoord bent met deze voorwaarden.  

Lees meer over uw rechten bij het kopen en verkopen van stacaravans