Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

te hoge boete Duitsland/bezwaar maken

Vraag gesteld door Fleur van Rij op 23 november 2017

Volgens de Bussgeldkatalog hoor ik een bekeuring te krijgen van €240 wegens te weinig afstand bij een snelheid van 135 km/h. Bij 3/10 van de halve tachometer waarde staat een boete van €240. Ik heb een bekeuring gekregen van €490 excl administratiekosten. Hoe maak ik nu bezwaar tegen dit naar mijn idee te hoge bedrag. Ik ben me er bewust van dat ik een boete moet betalen, maar volgens mij klopt dit bedrag niet. Kunt u mij vertellen hoe ik dit kan aanpakken?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen. U zou in Duitsland te weinig afstand hebben gehouden met een snelheid van 135 km per uur. Naar uw mening is de boete te hoog. U vraagt wat u hiertegen kunt doen.

Boetes voor te weinig afstand houden worden gegeven vanaf 25 euro met eventueel een aantekening in het rijbewijs of rijontzegging. Het kan, afhankelijk van de omstandigheden, dus een hogere boete zijn. De verkeersveiligheid speelt hierin een grote rol.

Ook is het mogelijk dat een verhoging van de boete wordt gegeven in plaats van een rijontzegging .

Ik raad u aan bij de instantie die de boete int na te vragen hoe er tot dit bedrag is gekomen.

Bezwaar maken tegen een boete is alleen zinvol als u kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.


***

Reactie van milaatje:

Is het niet zo dat specifiek voor de overtreding 'te weinig afstand' het als EU lidstaat juridisch niet is toegestaan om van een burger uit een andere lidstaat gegevens op te vragen en daarmee dus een dergelijke boete op te leggen ?
Er bestaat namelijk een EU directive waarin precies wordt aangegeven voor welke overtredingen er uitwisseling mag plaatsvinden:
http://etsc.eu/faq-eu-cross-border-enforcement-directive/

8 typen overtredingen, echter niet type 'onvoldoende' afstand houden.

(stel deze vraag en ben benieuwd naar het antwoord aangezien ik ook een dergelijke boete heb ontvangen en wil weten wat mijn rechten zijn)