Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten benzine vlek opruimen?

Vraag gesteld door SdeGraaf op 25 oktober 2018

LS,

Op 11-10-2018 stond ik voor een stoplicht in Zoetermeer toen de auto plots afsloeg en niet meer wilde starten. Er lag een benzine plas naast de auto. Gelukkig stond er iemand van de gmeente naast ons die de situatie veilig heeft gehouden en heeft geholpen de auto naar een parkeerplek te duwen. Aldaar heeft de ANWB wegenwacht vastgesteld dat er een losgeschoten benzine slang was en dat was snel gerepareerd.
Nu krijg ik een nota van de gemeente Zoetermeer van meer dan 400 euro vanwege het reinigen van het wegdek vanwege een oliespoor. Ze hebben dat op dat moment niet gezegd dat er kosten zouden volgen.
Nu vraag ik me het volgende af. De nota spreekt over een olie vlek en ik weet dat geloosde olie zelfs een milieu delict is en ik begrijp dat dat moet worden opgeruimd, maar dit was geen olie maar benzine. Is het ook noodzakelijk dat dat wordt opgeruimd en zijn wij daar dan aansprakelijk voor?

Bedankt voor het meedenken!

S de Graaf

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of u door de wegbeheerder aansprakelijk kan worden gesteld voor het opruimen/reinigen van weggelekte brandstof/olie uit uw auto op het wegdek.

Ja, juridisch bezien kan een wegbeheerder u aansprakelijk stellen voor het verwijderen van brandstof/olie op het wegdek.

Normaliter worden deze kosten verhaald op uw autoverzekering (WAM-verzekering). U zou uw autoverzekeraar kunnen laten voorrekenen wat in desbetreffend geval voordeliger is; uit eigen zak betalen of toch via de autoverzekering.***

Reactie van SdeGraaf:

Bedankt voor uw uitgebreide antwoord.
Is noodzakelijk om benzine op te ruimen? Ik dacht dat het een vluchtige vloeistof is waarbij dat niet noodzakelijk is, maar ben geen expert op dat gebied..***

Reactie van Michiel Claesen:

Benzine is een aardolieproduct, welke wel degelijk schade/vervuiling veroorzaakt/toebrengt aan het wegdek en aan het milieu.