Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik onder het koopcontract uit als de levering van een nieuwe auto twee maanden later is dan de verwachte leveringsdatum.

Vraag gesteld door Milene Hoving op 7 juli 2016

De verwachte leveringsdatum was 22 juni 2016, de bestelling werd geplaatst op 17 maart 2016, oorspronkelijke wachttijd dus 3 maanden. De levering is nu uitgesteld tot eind augustus, dus 5 maanden wachten. De lol is er voor mij af, kan ik onder het koopcontract uit of kost dat heel veel moeite, gezeur en geld?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


U vraagt zich af of u onder de koopovereenkomst uit kan van de nog te leveren (nieuwe) auto, nu levering maanden later plaatsvindt dan was afgesproken.

Vraag is of in casu sprake is van een vermoedelijke leveringstermijjn of van een vaste leveringstermijn.

Vermoedelijke leveringstermijn
Bij het afspreken van een vermoedelijke leveringstermijn in de koopovereenkomst is er geen vaststaande afleveringsdatum. De verkoper geeft aan in welke maand of welke week de aflevering ongeveer plaatsvindt.

Komt de verkoper de vermoedelijke datum niet na? Stel de verkoper schriftelijk in gebreke en stel daarbij een redelijk termijn. Is de verkoper aangesloten bij de BOVAG, dan is de termijn drie weken. Is de gestelde termijn verstreken zonder levering, dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden.

Vaste leveringstermijn
Als in de koopovereenkomst een specifieke datum staat dan bestaat er geen twijfel over de dag waarop de auto. De verkoper kan hier niet van afwijken zonder uw toestemming.

Komt de verkoper de vaste leveringstermijn niet na, dan kunt u de overeenkomst schriftelijk ontbinden. Hebt u schade door de late levering dan kunt u recht hebben op een schadevergoeding of een leen- / huurauto.

Meer informatie
Voor meer informatie over leveringstermijnen en voor onze modelbrieven, verwijs ik u naar onze website.