Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht zonder garantie, probleem

Vraag gesteld door Raython4 op 11 oktober 2016

Ik heb een auto gekocht op 30-09-2016

Bij de proefrit werkte alles prima kreeg alleen een melding van mistachterlicht kapot maar dat is niet z'n groot probleem dus heb uiteindelijk de auto gekocht en meteen meegenomen

Eenmaal na het weekend zou ik sochtends naar mn werk rijden en toen heb ik 7 minuten staan wachten tot het ruit niet meer beslagen was wat ik raar vond aangezien mn vader met airco veel sneller kan

In de middag even zorgvuldig naar de airco gekeken maar het lichtje gaat wel aan maar de auto blijft hetzelfde in toerental houden geen activiteit van de airco dus die heeft het tijdens de proefrit ook niet gedaan

Wat kan ik nu het beste doen heb nog geen contact met het bedrijf gehad ik dacht om problemen te voorkomen eerst hier even advies inwinnen de mail die voor de bezichtiging van het bedrijf heb gekregen: voor zover wij weten heeft de auto geen gebreken.

Auto fiat grande punto 87.000 km 2007 4150 euro

Op de bon staat
Geen coulance op verborgen gebreken

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op 30 oktober 2016 heeft u een Fiat Grande Punto (bj. 2007| 87.0000 km) voor
€ 4150,- gekocht bij een autobedrijf. Daags na aanschaf bleek airco niet goed te functionere. U heeft geen garantie op de auto en 'oulance op verborgen gebreken' is uitgesloten door de verkoper. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Nu u geen beroep op garantie kunt doen, moet bezien worden of u in casu wel een beroep kunt doen op een soort wettelijke garantie, ofwel; conformiteit ex art 7:17 BW e.v.

Uitsluiting van beroep op coulance of de wettelijke garantie door de verkoper raakt kant noch wal; wanneer sprake van een consumentenkoop kan 'de wettelijke garantie' nimmer worden uitgesloten of beperkt. Er is immers sprake van dwingend recht.

Conformiteit ex art 7:17 BW
Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.

Oftewel; is het in lijn der verwachting dat een airco van een auto uit 2007| 87.000 km defect is. Het lijkt er sterk op dat airco bij levering al niet functioneerde.

Bewijslast
Op grond van art 7:18 lid 2 BW ligt bewijslast tot 6 maanden na levering bij de verkoper. Oftewel; verkoper moet aantonen dat de airco bij levering wel deugdelijk functioneerde (omgekeerde bewijslast).

Meer informatie overklachten na aankoop vindt u op onze website.