Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht nu blijkt alles wat vertelt is door verkoper niet klopt

Vraag gesteld door KBO79 op 5 augustus 2016

Auto zou dealer onderhoud met onderhoudsboekjes met nieuwe apk en NAP met een tweede sleutel.

De papieren zouden allemaal in de auto liggen in de map thuis aangekomen zat er niets in. De autogarage gelijk een mail gestuurd dat ze nog bij hun liggen.
Geen reactie op mail. Gebeld en werd aangeraden met de collega te praten die er niet was. Volgende dag: Meld dat de papieren niet nodig zijn en deze digitaal zijn opgeslagen. Na aandringen begon hij over dat de keuringsmeester op vakantie was en dat hij dat de apk-formulier heeft. onderhoudshistorie werd mij mondeling genoemd met ineens een kleine foutje in de km-registratie. Maar dat was geen enkel probleem volgens verkoper. Hij zou mij met uitzondering van het apk-formulier de rest mailen.

Nadat hij melde dat een kleine fout in de km-regiestratie was kreeg twijfel en ben ik gaan kijken. Bij de rdw schijnt de auto geen correcte km-registratie te hebben. En geen nieuwe apk. Ik heb de auto op 02-08-2016 gekocht.
Nu al deze leugens ben tegengekomen ben ik volkomen het vertrouwen in wat de verkoper heeft gezegd en heb ik onder valse voorwendselen gekocht en niets wat de verkoper heeft gezegd klopt. Ik wil nu daarom de koopovereenkomst ontbinden en mijn geld terug.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft onlangs een tweedehands auto gekocht. Er was afgesproken dat de auto geleverd werd met nieuwe APK en een reservesleutel. Nu is gebleken dat de kilometerstand onjuist is en dat de auto is afgeleverd zonder nieuwe APK. U vraagt of het mogelijk is de koopovereenkomst te ontbinden.

Op basis van uw verhaal kunt u stellen dat er in deze sprake is van een dwaling. Dat is het geval wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs. In uw geval zou er door de verkoper verkeerde informatie zijn verstrekt over de auto.

U dient overigens ook na te gaan wat er over de kilometerstand in de koopovereenkomst is beschreven. Als er staat dat de kilometerstand "onlogisch" is, dan kunt u de verkoper hierop niet aanspreken. In dat geval heeft u dit namelijk geaccepteerd. Daarnaast heeft u als koper van een tweedehands auto ook een vergaande onderzoeksplicht. De verkoper moet u wel juiste informatie verstrekken.

Meer over dwaling bij aankoop en een onjuiste kilometerstand.