Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie heeft gelijk bij ongeval

Vraag gesteld door Monusniekie op 13 januari 2016

Partij 1 rijd achteruit weg van een parkeerplaats. Partij 2 rijd op een éénrichtingsbaan zoekende naar een leeg parkeervak en besluit achteruit te rijden omdat ze een lege plek in haar achteruitkijkspiegel zag. Vervolgens beide partijen botsen tegen elkaar met de nodige schade. Wie zat in dit geval fout? Ik ben van mening partij 2 omdat zij op een éénrichtingsbaan achteruit reed.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt wie er aansprakelijk is bij een aanrijding op een parkeerplaats waarbij beide personen een bijzondere manoeuvre uitvoerden. 

In - en uitparkeren betreft beide een zogenaamde bijzondere manoeuvre. Indien er op een parkeerterrein een aanrijding ontstaat tussen twee motorvoertuigen tijdens in- en uitparkeren dan is er meestal sprake van schulddeling.

Dat lijkt in uw situatie ook het geval te zijn. Het is niet toegestaan tegen het verkeer in te rijden op een eenrichtingsbaan, maar er kan in deze sprake zijn van noodzakelijk achteruitrijden tijdens een bijzondere manoeuvre zoals (file)parkeren. Wie aansprakelijk is hangt verder af van alle omstandigheden van het geval. ***

Reactie van Monusniekie:

Er was totaal geen sprake van noodzakelijk achteruit rijden. Zij zag een leeg parkeerplek voorbij mijn auto en koos ervoor achteruit te rijden op een éénrichtingsbaan i.p.v. het rondje opnieuw te rijden omdat het nogal druk was en weinig parkeerplekken. Zij zei het me zelf, ik wilde daar mijn auto parkeren. Zoals gezegd, het was nogal druk en zag haar kans schoon om op deze manier haar auto te parkeren. Naar mijn mening is zij toch fout.***

Reactie van Michiel Claesen:

Desondanks blijven wij van mening dat de verzekeraars in casu zullen uit gaan van schulddeling.