Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een dealer weigeren om bij aankoop van een occasion de onderhoud historie van de auto te verstrekken?

Vraag gesteld door wjhassink op 25 november 2015

Ik heb bij Pon in 2013 een Audi A8 gekocht, 3 jaar oud met 75.000 km op de teller. Er doen zich al vanaf het begin een aantal vreemde verschijnselen voor en heb gevraagd naar de onderhoudshistorie tot de 75.000 km. Men wil deze niet verstrekken. Op dit moment is er 140.000 km mee gereden.
De Audi is altijd in het bezit geweest van PON en heeft onder andere als testauto voor diverse autobladen gefungeerd (kwam ik later achter).

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Audi A8 gekocht bij Pon in 2013. Nu heeft u gevraagd om de onderhoudshistorie van de auto bij Pon, maar dit wordt geweigerd. 

Ten eerste geldt dat wanneer er problemen spelen met een product - in dit geval dus de Audi - u deze volgens de wet binnen een redelijke termijn moet melden. U geeft aan dat de auto vanaf het begin vreemde verschijnselen vertoont. Als u dergelijke klachten niet tijdig meldt, dan kunt u de verkoper hier later niet meer op aanspreken.

Ten tweede geldt dat Pon niet zomaar verplicht is de onderhoudshistorie te verstrekken. Dit kan wel onderdeel zijn van de koopovereenkomst, maar dat lijkt nu niet het geval. Mogelijk kunt u bij een Audi dealer echter toch de onderhoudshistorie op laten vragen. Dit kunt u nog proberen.