Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil een aankoopkeuring laten doen op een 2e hands auto.

Vraag gesteld door e.toepoel op 18 november 2015

Bij de handelaar heb ik een orderbevestiging getekend en een aanbetaling gedaan van €250. Om privé redenen wil ik afzien van de koop. De handelaar zegt dat ik dan een afkoopsom van 15% moet betalen: dit staat inderdaad in de kleine lettertjes.
Maar er staat ook in de kleine lettertjes: "koper heeft het recht alvorens tot aankoop over te gaan, het betreffende product door een onafhankelijke partij te laten keuren."
Dat impliceert volgens mij dat ik op dit moment nog helemaal geen koopcontract getekend zou mogen hebben.
Verder staat er met de hand geschreven "als er grote kosten uit de aankoopkeuring komen, kan de koop kosteloos ontbonden worden". Maar volgens mij zou het ook bij kleine kosten de koper vrij moeten staan ervan af te zien, en is er op dit moment nog geen verplichting van koop.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een orderbevestiging getekend en een aanbetaling gedaan van € 250 voor een tweedehands auto. U wilt afzien van de koop, maar volgens de voorwaarden dient u in dit geval een afkoopsom van 15% te betalen. 

Het is de vraag of er met het ondertekenen van een orderbevestiging ook een bindende koopovereenkomst tot stand is gekomen. De rechtbank Amsterdam heeft zich eerder over een soortgelijke vraag uitgesproken. In deze ging het om een getekende orderbevestiging voor een keuken. De rechtbank toetste op de volgende punten:

  • Is de orderbevestiging door alle betrokken partijen ondertekend?
  • Hetgeen over en weer is verklaard en afgesproken
  • Hetgeen in de orderbevestiging is beschreven
  • Is er sprake van een bindende opdracht (door het voldoen van een aanbetaling)?

In uw geval heeft u al een aanbetaling gedaan en zou dit als bindende opdracht gezien kunnen worden. Het lijkt er dan ook op dat de orderbevestiging bindend is. Dit ligt echter aan alle omstandigheden van het geval en is lastig te beoordelen. 

De vermelding "als er grote kosten uit de aankoopkeuring komen, kan de koop kosteloos ontbonden worden", is een bepaling waar u een beroep op kunt doen. Dit is tenslotte als voorwaarde van de orderbevestiging bijgevoegd. U dient dan een keuring te laten doen en aan te tonen dat er sprake is van hoge kosten voor reparaties.