Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding tegen open portier

Vraag gesteld door Simon333 op 12 februari 2018

Mijn auto stond geparkeerd op een langsparkeerplaats. Passagier kijkt of er geen verkeer aanwezig is. Doet deur open om uit te stappen en plots wordt de deur geraakt door een auto die voorbijrijdt met fixe schade aan mijn auto tot gevolg. De bestuurder van de andere voertuig zegt op het formulier dat de deur van mijn voertuig openstond en zij reed er tegenaan. Over de aansprakelijkheid van botsing tegen open portieren is er niet veel duidelijk. En hoewel de tegenpartij erkent aansprakelijk te zijn, zal denk ik veel afhangen van hoe de verzekering hierop reageert. Dus vandaar mijn vraag: kan de bestuurder van de andere voertuig aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan mijn open portier i.v.m. uitstappen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft schade aan uw auto. Kort nadat uw passagier de portier va uw auto geopend had, is de wederpartij hier met zijn auto tegen aangereden. U vraagt zich af of de wederpartij aansprakelijk is voor uw schade.

Schade
Uitgangspunt is dat een ieder zijn eigen schade draagt, totdat men kan bewijzen dat een ander hiervoor aansprakelijk is.

Of de wederpartij aansprakelijk is hangvan vele factoren af. Afhankelijk van het verstrijken van de tijd tussen openen portier en de aanrijding, lijkt het mij meer op de weg, dat uw passagier aansprakelijk is voor de schade.

AVP
Wanneer de passagier over een AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) beschikt, kan deze schade hierop worden verhaald.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website.