Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorwaarden Autohuur

Vraag gesteld door Henk F.C. op 23 september 2015

Bij een geboekte reis met huurauto naar Spanje zie ik bij de voorwaarden staan:
De bestuurder van de auto moet minimaal 25 jaar oud zijn en minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs dat nog 1 jaar geldig is.
Deze laatste voorwaarde: "moet in het bezit zijn van een rijbewijs dat nog 1 jaar geldig is", komt mij heel vreemd voor en mijn vraag is of deze eis niet in strijd is met de (Europese) wetgeving op dit gebied.

Op zich is het een wonderlijke eis. Er wordt waarschijnlijk bedoeld: "minimaal nog 1 jaar geldig is" maar dat staat er niet. Zoals het er nu staat kan alleen iemand waarvan het rijbewijs geldig is tot 1 oktober 2016, een auto huren op 1 oktober 2015.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of het toegestaan is dat een autoverhuurbedrijf de voorwaarde stelt dat iemand in het bezit moet zijn van een rijbewijs dat nog 1 jaar geldig is. 

Dit lijkt ons niet in strijd te zijn met Europese wetgeving. Een autoverhuurbedrijf kan een dergelijke voorwaarde stellen. Ik ben het met u eens dat het een vreemde formulering is. Er wordt inderdaad bedoeld dat iemand minimaal een jaar in bezit van een rijbewijs moet zijn en dat het rijbewijs  minimaal nog 1 jaar geldig is. 

Meer lezen over de voorwaarden bij het huren van een auto