Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte verkeersboete Frankrijk: Wat te doen?

Vraag gesteld door Kami op 29 januari 2015

Ik heb een bekeuring voor een snelheidsovertreding ontvangen uit Frankrijk. Deze is onterecht, mijn auto (en ikzelf) waren op het moment van de vermeende overtreding gewoon in Nederland.
Ik kan bezwaar maken maar volgens de Franse regels moet ik de boete wel eerst betalen. Ik heb het gevoel dat het vervolgens een gebed zonder eind gaat worden om mijn bezwaar gegrond verklaard te krijgen en mijn geld terug te krijgen, mede door de taalbarrière. Áls het al lukt dan ben ik natuurlijk maanden aan brieven schrijven en een aardig bedrag aan postzegels verder. Voor mijn gevoel wordt de bewijslast omgedraaid.
Mijn vraag is: Kan dit zomaar? Kan de Franse overheid zomaar aan Nederlandse staatsburgers een boete opleggen en eerst betaling opeisen voordat de bureaucratische molen gaat draaien? Ik voel mij vogelvrij verklaard!
Is het mogelijk om de hulp van de ANWB of de Nederlandse overheid in te roepen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Als u kunt aantonen dat u en uw auto op het moment van de bekeuring niet in Frankrijk waren is het zinvol om bezwaar te maken. U zult dan inderdaad het boetebedrag als waarborg moeten betalen. Elk land heeft zijn eigen wetten en regels. In Frankrijk is een waarborg vereist, ook als u niet in Frankrijk woont. Als u geen bezwaar maakt wordt de boete op een gegeven moment onherroepelijk en kan deze zelfs in Nederland worden geïnd. Het voeren van verweer valt niet onder het lidmaatschap van de ANWB. Wel geven wij advies en informatie.

Bijgaand treft u een link aan naar onze uitgebreidere informatie over boetes uit Frankrijk. Hoe u precies bezwaar kunt maken staat aangegeven op de website van de instantie die in Frankijk de boetes afhandeld, ANTAI ( www.antai.fr).