Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

nieuwe auto, nu wil dealer het geld een week voor levering.

Vraag gesteld door Sjonboy op 8 april 2016


Heb een nieuwe auto besteld, deze wordt in juni geleverd. Vanuit de dealer moet hij nog na aanpassings bedrijf ivm handicap. Daarna weer terug na dealer voor aflevering. Nu wil de dealer dat ik de auto betaal voordat hij naar de aanpassingsbedrijf gaat. Is dit de normale gang van zaken?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto gekocht. De dealer wenst betaling een week voor aflevering. U vraagt zich af wat gangbaar is.

Faillissement
Het is niet verstandig een product vóór de feitelijke aflevering te betalen. Als u dat wel doet, dan loopt u het risico dat u het geld bij faillissement kwijt bent. De aanbetaling valt dan in de boedel van de failliete verkoper. Die boedel wordt door de curator verdeeld over alle schuldeisers. Belastingdienst en sociale verzekeringen gaan altijd voor gewone schuldeisers. De kans is groot dat u het geld niet terug krijgt en het product niet geleverd krijgt. Vraag aan de verkoper om een bewijs van de aanbetaling. Zo kunt u aan de curator aantonen welk bedrag je betaald hebt.

Advies
Wij adviseren gelijk over te steken. Spreek liever geen aanbetaling af en betaal pas bij levering van de auto, boot of caravan. Check voor betaling de auto op uitvoering en accessoires. Het is belangrijk dat het kenteken op uw naam is gezet en dat de verkoper het kenteken direct bij de (nieuwe) auto mee geeft.

Voor meer informatrie verwijs ik u graag naar onze webpagina:'Betalen'.