Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik recht op kopie van expertiserapport van schade aan mijn eigen auto?

Vraag gesteld door Polorijder op 10 september 2018

Hier volgt een wat uitvoerige verhaal, met aan het eind de vraag: heb ik recht op een kopie van het rapport van de schade-expert?

Wij hebben een kleine oldtimer (3/1976) die we nu en dan als tweede auto gebruiken. We hebben voor deze oude auto sinds medio 2015 een parkeervergunning.

Het autootje is zeer recent volledig is gerestaureerd. Op vrijdag 17/8 hebben de laatste werkzaamheden plaatsgevonden. Na het weekeinde zou de auto professioneel gepoetst worden en een lakconservering (glascoating) krijgen en aansluitend worden getaxeerd.

Helaas is het niet zover gekomen. De auto is op zondagochtend 19/8 aangereden door een SUV, waarvan de bestuurster naar eigen zeggen met haar schoentje van het rempedaal gleed en toen het gaspedaal intrapte. Resultaat: flinke blikschade aan onze auto; bij de SUV was alleen de kentekenplaat aan voorzijde eraf gevallen.

De verzekeraar van de bestuurster van de SUV heeft aansprakelijkheid erkend.

De verzekeraar heeft voorgesteld de schade aan mijn auto te laten beoordelen door een schade-expert.

Ik ben daarmee akkoord gegaan, heb afspraak gemaakt met een schadeherstelbedrijf en het transport van mijn auto daarnaartoe geregeld.

Voorts heb ik de expert desgevraagd veel informatie gegeven over de uitstekende staat van de auto (o.a. geen roest, origineel in nieuwstaat gerestaureerd interieur, geheel vrij van roest en voorzien van volledige anti-roestbehandeling).

De herstelkosten zijn door hem begroot op € 9.000,-

Ook heb ik hem ingelicht over de uniciteit van deze auto:

1. Vergelijkbare auto's van het eerste modeljaar van het betreffende type worden - zelfs Europa-wijd - niet in zo'n goede staat te koop aangeboden. Dat heeft de expert zelf ook vastgesteld, vertelde hij mij. Tot twee maal toe vroeg hij aan mij wat volgens mij de waarde van de auto was net voor de aanrijding. Ik heb aangegeven dat die waarde waarschijnlijk tussen de € 10.000,- en € 12.000,- ligt.

2. Wij hebben voor onze oldtimer een parkeervergunning. Sinds 1 april 2017 worden in onze woonplaats géén parkeervergunningen meer afgegeven voor auto's met een bouwjaar vóór 1992. Alleen al om die reden is voor ons een gelijksoortige en gelijkwaardige vervangende auto (zo die al te vinden is - quod non) geen oplossing, want daar krijgen we geen parkeervergunning meer voor.

Wij willen daarom dat de auto hersteld wordt en dat de kosten volledig door de verzekeraar worden vergoed. Alleen op die manier worden wij schadeloos gesteld.
We zijn dan niet duidelijk beter af dan net vóór de aanrijding - sterker nog, we zijn waarschijnlijk slechter af omdat de auto door de aanrijding een schadeverleden heeft.

De verzekeraar heeft mij - zonder nadere onderbouwing! - medegedeeld dat zij op basis van het expertiserapport een dagwaarde vaststellen die ruim lager is dan de herstelkosten. Hierdoor blijven wij met een flinke strop zitten als we de auto laten herstellen - We schieten er dan bijna € 2.500,— bij in.

De verzekeraar weigert mij een kopie te sturen van het rapport van de schade-expert. Ik vind dat niet acceptabel, omdat ik nu niet kan vaststellen of en hoe de schade-expert de door mij verstrekte informatie in zijn rapport heeft betrokken en ik ook geen idee heb hoe hij tot een veel lagere dagwaarde is gekomen.

VRAAG: heb ik recht op een kopie van of inzage in het rapport dat door de expert over mijn auto is opgesteld?
En zo nee, waarom niet?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Heer Claessen, dank voor het in behandeling nemen.

Mijn vraag is eerder vandaag alsnog beantwoord, in die zin dat ik - na enkele dwingende telefoongesprekken en e-mails het rapport heb ontvangen.

Het rapport is echter uiterst summier. Alsof de expert een standaard verhaaltje heeft ingevoerd dat eindigt in een fictieve dagwaarde, zonder onze auto op zijn eigen merites te beoordelen.

Geen woord, geen letter over het gegeven dat een dergelijk vergelijkbaar net exemplaar van überhaupt nergens te koop is. Ook geen staat in het rapport niks over het gegeven dat wij aan een vervangende gelijkwaardige auto niets hebben vanwege de kenteken-gebonden parkeervergunning...

Wij zijn vanwege bovenstaande uitsluitend geholpen als de auto hersteld wordt in oude staat en de herstelkosten volledig worden vergoed.

Maar ja, krijg die verzekeraar maar eens zover...***

Reactie van Michiel Claesen:

Goed te vernemen dat de verzekeraar van de wederpartij u uiteindelijk alsnog het expertise-rapport heeft doen toekomen.

Indien de schade-expert de waardebepaling niet afdoende onderbouwd, dan raad ik u zeer zeker van de schade-expert (rechtstreeks dan wel via de verzekeraar wederpartij) om een onderbouwing van de dagwaarde te verlangen.

Nu u zich niet kan verenigen met de waardebepaling door de schade-expert, dan dient u - zover u dit niet reeds al gedaan heeft - middels prijsvergelijking van vergelijkbare te koop staande auto's of recent verkochte auto's uw standpunt te onderbouwen dat de schade-expert hier de plank misslaat.

Contra-expertise
Ook het benoemen d at u een contra-expertise overweegt, wil nog wel eens een herziening van het standpunt van eens schade-expert of verzekeraar teweegbrengen.

Wanneer dit geen succes mocht hebben, dan kunt u afweging maken daadwerkelijk een contra-expertise te laten uitvoeren (bijv. door DEKRA of CED).

Succes!

NB: zou het zeer op prijs stellen, wanneer u mij op de hoogte zal houden indien er ontwikkelingen te melden zijn.