Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie op nieuwe onderdelen?

Vraag gesteld door VW Polo op 15 juli 2015

In december 2012 heb ik een nieuwe auto aangeschaft bij de plaatselijke garage. Het betreft een Volkwagen Polo Blue Motion. In januari 2014, 13 maanden na de aanschaf, begaf de dynamo van de auto het (ik had 19.000 km gereden). Omdat de auto twee jaar garantie had, viel de vervanging van de dynamo onder de fabrieksgarantie. De dynamo werd dus kosteloos vervangen. Nu 1,5 jaar later heeft deze tweede dynamo het ook begeven (met nu 50.000 km op de teller, ik heb dus 31.000 km met de tweede dynamo kunnen rijden). Helaas voor mij zit er geen garantie meer op de auto. Ik moet de vervanging van de dynamo dus zelf betalen, kosten: 750 euro.

Enige coulance blijkt niet mogelijk. Ik vind dit vreemd, temeer omdat als ik de tweede dynamo zelf betaald zou hebben ik daar twee jaar garantie op gehad zou hebben. Deze garantie is nu echter niet van toepassing omdat Volkswagen de dynamo zelf betaald heeft voor mij en dan krijg je geen garantie op het onderdeel, zij zeggen: wij geven geen garantie op garantiewerk.

Mijn vraag aan u is, moet ik dit accepteren en de rekening betalen? Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

In 2012 heeft u een nieuwe Volkswagen Polo gekocht. Na 13 maanden bleek de dynamo defect en de vervanging hiervan viel onder de fabrieksgarantie. Nu is de tweede dynamo ook stuk gegaan. De kosten voor de reparatie zouden volgens de dealer voor uw rekening komen. 

Vast moet komen te staan wat de oorzaak is van de defecte dynamo. De verwachte levensduur van een dynamo is normaliter ongeveer 6 jaar of 100.000 gereden kilometers. Meestal ontstaan defecten als deze door oorzaken van buitenaf zoals piekspanningen. Mogelijk is er sprake van non-conformiteit. Dit is een soort wettelijke garantie. De gekochte auto dient te voldoen aan de verwachtingen die u ervan mag hebben. U dient wel te bewijzen dat het gebrek niet is veroorzaakt door uzelf of een externe oorzaak heeft. 

Voor de wijze waarop u stappen richting de garage neemt, verwijs ik u naar ons handige stappenplan.***

Reactie van Celine333:

Inmiddels zijn we ruim 1,5 jaar verder en heeft de laaddrukregelaar die vervangen is het weer begeven en moet opnieuw vervangen worden. De kosten komen voor mijn rekening.

De huidige laaddrukregelaar is nog geen twee jaar oud. In hoeverre heb je recht op garantie op een nieuw onderdeel en als er geen sprake is van garantie, dan zou er toch wel enige coulance mogelijk moeten zijn?