Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duitse verkeersboete - Fraude?

Vraag gesteld door SkeetPeet op 25 augustus 2015

Vader kreeg gisteren 24/08, een brief van 05/08 uit Duitsland van Landkreis Goslar met een snelheidsboete in Duitsland, op zijn naam en kenteken. Hij is echter nooit in Duitsland geweest en de auto heeft hier gewoon voor de deur gestaan. Pa meteen bang dat er een fraude bende achter zit ofzo die hopen dat mensen de boete maar blind betalen, maar nog banger dat er een vals nummerbord kopie rond rijd in Duitsland.
De brief is in het Nederlands, symbool bovenin in de brief van Landkreis Goslar en rest van de brief is wel allemaal zwart/wit, vind ik ook al vreemd.
Er zit helemaal geen foto bij van een auto of bestuurder.
Zouden voorlopig 70 Euro over moeten maken als je de overtreding toegeeft.
Anders moet je een antwoordformulier invullen en VOOR 26/08 terugsturen, terwijl we hem pas 24e ontvingen.
Stuur je niets terug, word de boete verhoogd.
Nou hoort er toch altijd een foto bij te zitten?
En iets terugsturen met de stelling dat wij en de auto niet in Duitsland zijn geweest vind ik best, maar ze vragen ook om rijbewijs nummer. Als er daadwerkelijk iets van een fraude bende achter zit, vind ik het niet zo fijn om ze ook nog eens een rijbewijs nummer te verschaffen.

Daarnaast zit er een IBAN en BIC nummer bij. Als ik die IBAN opzoek op google, is het de bankrekening van een hogeschool in Duitsland.

http://www.vhs-goslar.de/VHS_Goslar_Programm_HerbstWinter_2014/index.html#/2/'

http://www.vhs-goslar.de/VHS_Goslar_Programm_HerbstWinter_2014/index.html#/1/

Wat te doen???

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Uw vader heeft een snelheidsboete ontvangen uit Duitsland, maar u twijfelt aan de echtheid van de boete.

In de meeste gevallen wordt er inderdaad een foto van de bestuurder toegevoegd. De kans is echter klein dat u een valse boete uit het buitenland ontvangt. In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat de bekeuring is toegestuurd door een officiële instantie. Duitse boetes worden vaak naar het Nederlands vertaald. Mocht u toch twijfelen, dan kunt u altijd contact opnemen met de instantie die u de bekeuring heeft toegestuurd. In het document staat vaak een telefoonnummer. Ik zou u adviseren ten eerste telefonisch contact op te nemen. 

Het is verstandig om te reageren op de ontvangen brief en aan te geven dat uw vader niet op genoemd tijdstip in Duitsland is geweest. U kunt een foto van de auto meesturen, een kopie van het kentekenbewijs en bijvoorbeeld getuigenverklaringen. ***

Reactie van SkeetPeet:

Dank voor het antwoord David Sjoer.
Ik heb in kranten en op internet erg veel berichten gelezen over vele valse nepboetes die in omloop zijn uit het buitenland. U begrijpt dat ik daar dus erg wantrouwend over ben. Ben er dus echt niet gerust op om zelfs kopieen van kentekenbewijzen en rijbewijs informatie terug te sturen.
Als zoiets in handen valt van een stelletje fraudeurs zijn we daalijk nog verder van huis. Ik zal toch maar eens bellen, maar ben nu zo paranoia dat ik zelfs dat niet vertrouw, kan ook gewoon iemand zijn uit een oplichtersbende die je aan de lijn krijg, haha***

Reactie van SkeetPeet:

Op veel sites zoals radar, maar ook zelfs waarschuwingen op de site van het cjib, word er gewaarschuwd voor valse boetes uit vooral Duitsland en Frankrijk. Zitten hele bendes fraudeurs achter.
Ik ging er dus ook vanuit dat het hier om fraude gaat, word ook steeds profesioneler. Na wat vaag e-mail contact waar er overduidelijk gerommeld werd met afzenders, en ik duidelijk laten weten dat ik er zeker van was dat het om oplichterij ging en er aangifte van ging doen, kwam er meteen een mailtje terug dat er helaas een fout is gemaakt en dat we de brief mochten verscheuren.

Fouten kunnen altijd gemaakt worden, maar door de hele correspondentie en de hele snelle reacie na mijn dreiging over aangifte, is het voor mij duidelijk dat het om een bende oplichters gaat.

Als er toch bekend is dat deze valse boetes veel in omloop zijn, vind ik het dan ook best wel kwalijk dat de experts hier zomaar adviseren om zelfs een kopie van je kentekenbewijs terug te sturen. Ben je lekker mee als zoiets ook nog eens in handen valt van zo'n bende.
Ik adviseer andere mensen met argwaan over de echtheid van een boete dus absoluut niet over te gaan tot het terugsturen van een kopie van je rijbewijs of kentekenbewijs!***

Reactie van David Sjoer:

De waarschuwingen die in de media worden gegeven, gaan over valse boetes uit binnen- en buitenland die per e-mail worden verzonden. Daarbij wordt aangegeven dat boetes altijd per post worden verzonden. Wij hebben vooralsnog geen berichten ontvangen van valse boetes uit het buitenland die per post zijn verzonden. Gelukkig is in uw geval de situatie opgelost. Om een en ander uit te sluiten ontvangen wij graag een kopie van de boete die u heeft ontvangen. Kunt u zo vriendelijk zijn deze ons per e-mail toe te sturen? Het e-mailadres is: experts@anwb.nl

 ***

Reactie van groenio:

Beste David Sjoer,

Ik heb vandaag ook een valse verkeersboete gekregen uit Duitsland. Ik ben nog nooit in Duitsland met mijn auto geweest. Er zit ook een Nederlandse begeleidende brief bij vol met taal- en spelfouten. Als ik het IBAN nummer check van de Duitse bank waar ik geld naar over moet maken, is dit een dancefestival in Bielefeld.

Wilt u misschien ook even kijken naar de brieven die ik ontvangen heb?***

Reactie van David Sjoer:

Dat is geen probleem. Het e-mailadres is: experts@anwb.nl.