Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto uitlenen aan familie tbv vakantie

Vraag gesteld door vanbruijnzwuijgen op 4 mei 2017

Hallo. Ik wil mijn auto ter beschikking stellen aan familie om op vakantie te gaan naar Italie. Mijn auto is wat ruimer. Aan welke voorwaarden (moet) de gebruiker voldoen. Hoe zit het juridisch bij schade etc.? Moet hier is voor op papier komen? Zodat we later niet allebei in een of ander probleem terecht komen. 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U overweegt uw auto aan een familielid uit te lenen voor een vakantie. Hierover heeft u een aantal  vragen. 

Het is zeker verstandig van te voren goede afspraken te maken en deze op papier te zetten, teneinde eventuele misverstanden voor te zijn.

Verzekering
Indien de auto voor een lange periode wordt uitgeleend, dan moet u dit doorgeven aan uw autoverzekering. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld een hoger eigen risico instellen, wanneer de lener jonger is dan 24 jaar etc.

Ook is van belang hoe de auto verzekerd is; WA, WA+ of All risk. En hoe hoog het eigen risico is bij schade.

Indien de auto slechts WA verzekerd is, bestaat er een mogelijkheid voor den duur van de vakantie om een casco verzekering voor de auto af te sluiten. Neem hiervoor contact op met uw autoverzekeraar. 

Machtiging
Op zich is een machtiging voor het lenen van een auto niet direct vereist wanneer men met een geleende auto naar Italië reist. Het kan bij een politiecontrole wel handig zijn om misverstanden voorkomen. Mocht u toch een machtiging willen meegeven, dan kunt u die downloaden via onze website. 

Technische mankementen
Maak goede afspraken over de kosten door een technisch mankement door verkeerd gebruik of slijtage.

Op anwb.nl vindt u meer informatie en tips over het (uit)lenen van een auto inclusief het machtigingsformulier. Ook vindt u er per land andere praktische informatie