Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht bij garage, binnen 3 maanden kapot

Vraag gesteld door Auto binnen 4mnd kapot op 18 november 2016

Hallo,

Ik heb op 5 juli 2016 een Honda Civic Hybride uit 2007 gekocht met 122.000 op de kilometerteller. Alles leek op het eerste gezicht goed. De auto rijdt half elektrisch en heeft een start/stop systeem. Gekocht bij een garagebedrijf. (zonder BOVAG)

De garantie kon ik erbij kopen voor 600,- dat was op zich geen probleem maar dan zou hij de auto eerst moeten voorzien van een onderhoudsbeurt voordat hij garantie kon meegeven. Dat betekent dat ik de auto een andere dag op moest halen en dat zag ik niet zo zitten. (vanwege de afstand) Volgens deze meneer was dat niet nodig want de Honda vertoont vrijwel nooit problemen.

Het viel mij op dat enkele weken na de aankoop het auto/stop systeem niet altijd meer zijn werk deed. De ene keer ging de auto wel uit bij het stoplicht en de andere keer weer niet.

Begin oktober ging het IMA lampje op mijn dashboard branden. Ik heb dit meteen opgezocht op internet. Het branden van het IMA lampje wil zeggen dat er een storing is in het Hybride systeem, dit kan in heel het Hybride systeem zitten. Meestal is het bij de Honda Civic Hybrid zo dat de Hybride batterij versleten of defect is. Ook lees ik dat zo een accu probleem vaak begint met een haperend start/stop systeem. Een dag later verdween dit lampje weer van mijn dashboard. Ik vertrouwde dit niet en ben naar mijn eigen garage gegaan. Mijn auto werd uitgelezen en deze beste man kwam mij vertellen dat mijn accu pakket is versleten. De Honda garantie loopt 8 jaar met een kilometerstrand tot 160.000. Mijn kilometerstand zit onder de max. alleen is mijn auto 9 jaar oud. De Honda kan niets voor mij betekenen. Ik kan een nieuw accupakket erin laten zetten voor circa. 3000,-

Ik lees hier en daar dat ik de garage waar ik de auto heb gekocht aansprakelijk kan stellen hiervoor. Dit valt onder ''wettelijke garantie'' als het product binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. Dit is volgens mij op mijn auto van toepassing want de problemen begonnen al een maand na aankoop.

Mijn vraag: wat zijn mijn rechten? Ik heb de garage gebeld (waar de auto vandaan komt) deze meneer vertelt mij dat ik er dan maar garantie bij had moeten kopen van 600,- dan had de auto gelijk een onderhoudsbeurt gekregen. Ik lees dat hij VOOR verkoop sowieso de auto een onderhoudsbeurt had moeten geven..

Wie kan mij hierbij helpen/adviseren?

Met vriendelijke groet,

Suzanne

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in juli een Honda Civic Hybride gekocht waarbij is gebleken dat het accupakket versleten is. De verkoper stelt dat de reparatiekosten voor uw rekening komen, omdat u er anders een garantiepakket bij had moeten kopen en dat er dan een onderhoudsbeurt was gedaan.

De verkoper dient een auto af te leveren die voldoet aan de verwachtingen die u ervan op grond van de overeenkomst van mag hebben en u mag ervan uit gaan dat de auto voor aflevering door de verkoper wordt nagelopen.

U hoeft in ieder geval niet te verwachten dat het accupakket na een paar maanden onbruikbaar is. Omdat het gebrek zich binnen zes maanden openbaart, wordt verondersteld dat dit bij aflevering al aanwezig was. De verkoper dient tegenbewijs te leveren.

U kunt dan ook stellen dat de auto non-conform is en herstel eisen. U kunt ons stappenplan gebruiken.