Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Woonachtig in Nederland, auto in Frankrijk kopen voor tweede huis in Frankrijk?

Vraag gesteld door W9355 op 12 april 2018

Wij wonen in Nederland, hebben in Zuid Frankrijk een vakantiehuis. Wij vliegen gewoonlijk heen en weer. Wij willen in Frankrijk een auto kopen en deze daar laten, voor uitsluitend gebruik in Zuid-Europa. Om niet jaarlijks heen en weer naar Nederland te moeten rijden voor de APK, moet de auto dus zijn voorzien van een Frans kenteken ("carte grise"). Op internetfora kom ik tegen dat voor het verkrijgen van een Frans kenteken vereist is dat je woonachtig bent in Frankrijk (dat het "domicile" een Frans adres is); ons "domicile" is in Nederland. Op internet wordt aangegeven dat het niet ongewoon is om, bijv. met een contractbewijs van het EDF (het Franse energiebedrijf) een valse verklaring af te leggen en te onderbouwen ("dit is mijn Franse woonadres") en daarmee een "carte grise" te verkrijgen, maar dat daarmee wel een verzekeringsprobleem ontstaat. Het zou zo zijn dat een Franse verzekeringsmaatschappij weliswaar bereid is de auto te verzekeren, maar dat in geval van (grotere) schade een uitkering wordt geweigerd omdat bij de tenaamstelling van het kenteken er een onrechtmatigheid is begaan.
Kunt u mij aangeven hoe het zit: kan ik, woonachtig zijnde in Nederland, een Franse auto met een Frans kenteken verkrijgen en deze rechtsgeldig laten verzekeren?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent woonachtig in Nederland en een vakantiehuis in Frankrijk. U wilt in Frankrijk een auto kopen. U vraag of u in Frankrijk een kenteken krijgt en hoe u de auto kunt verzekeren.

Uit de Franse overheidssite begrijp ik dat u een bewijs van uw verblijfsplaats moet overleggen. Daartoe zou in uw geval een rekening van gas, licht en water of telefoon voldoende zijn. De factuur moet minder dan 6 maanden oud zijn.

Ook in Frankrijk is er een wettelijke plicht uw auto te verzekeren. Misschien dat uw Nederlandse verzekeraar u hierover kan adviseren. Meer informatie over de Franse verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen vindt u op dezelfde overheidswebsite.