Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang verlenen en onterecht richtingaanwijzer aan.

Vraag gesteld door A de Jong op 6 februari 2017

Hallo,
Onlangs heb ik in een verkeerssituatie meegemaakt, waarbij ik een voorrangsweg wilde oprijden vanuit een zijweg.
Van links kwam een auto die duidelijk de zijweg in wilde slaan. Ik zag dat de richtingaanwijzer aan gezet werd en dat er snelheid geminderd werd.

Deze persoon bedenkt zich op het laatste moment en gaat toch recht door. Op het zelfde moment rijd ik de weg op, botsing.

Op het schadeformulier staat de situatie naar waarheid beschreven. De berijder geeft ook eerlijk aan zich op het laatste moment bedacht te hebben.

Wie is in deze situatie schuldig en/of aansprakelijk?

Als je richting aangeeft ter aankondiging van een maneufre, ben je dan verplicht de maneufre uit te voeren?

Alvast bedankt.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U wilde een voorrangsweg oprijden en daarbij ontstond een aanrijding. De tegenpartij had echter aangegeven af te willen slaan. Was dat ook gebeurd dan had de aanrijding niet plaatsgevonden.

U bent doorgereden aangezien de tegenpartij richting aangaf. Daarbij mag u er ook op vertrouwen dat dat gebeurd. Uiteraard kan iedereen zich bedenken, en ook daar moet u op bedacht zijn. Het uitgangspunt is dat u een voorrangsweg oprijdt waarbij een aanrijding ontstaat. Het vermoeden van schuld ligt in dit geval dan ook bij u.

Als u kunt aantonen dat de tegenpartij u op het verkeerde been heeft gezet door het gebruik van zijn richtingaanwijzer kan (een deel van) de schuld bij de tegenpartij komen te liggen. U geeft aan dat dit op het aanrijdingsformulier is aangegeven. Dat is over het algemeen voldoende bewijs. Het hangt verder van de omstandigheden af hoe de schuld wordt verdeeld.

Het vertrouwensbeginsel is hier van belang. U mag erop vertrouwen dat een andere weggebruiker doet wat hij aangeeft.

Meer informatie over het verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website.