Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tolweg Pedemontana Italie Lombardijen

Vraag gesteld door Jka op 18 augustus 2016

Beste anwb,

Tijdens onze vakantie in Italië zijn we per ongeluk op een 'pedemontanaweg' beland. We hadden hier geen idee van, want geen (voor Italië bekende) poortjes maar zagen een website langs de kant van de weg en zijn maar even gaan googlen. Blijkt een alternatieve tolheffing te zijn in de regio Lombardijen waar we bij het oprijden van de weg niets van wisten.

Via de anwb site begreep ik dat je zelf moet registreren en dat er op deze enkel Italiaanse site geen info te vinden is over het hoeveel dit kost etcetera. Zo niet dan sturen ze de rekening met extra administratiekosten thuis. Ik had naar aanleiding hiervan enkele vragen.

1. Ben ik verplicht te betalen gezien de onduidelijke condities? Ook als ik de komende jaren niet meer in Italië kom?
2. Doordat het enkel in het Italiaans is heb ik geen idee waarop ik akkoord geef (bv. een jaarabonnement), kan ik een vertaling eisen?
3. Weten jullie wat de extra administratiekosten zijn? En zo ja moeten deze worden betaald? Ik heb immers nergens om gevraagd.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U schrijft dat u per ongeluk op de Pedemontanaweg in Italië bent beland. U hebt de website van Pedemontana bekeken en nu heeft u nog een aantal vragen.

Registeren en betalen van de tolkosten
Voor betaling van de tolkosten moet u zich registreren op https://apl.pedemontana.com/registration. Dat registreren moet binnen 15 dagen na de passage over de snelweg. Betalen kan via de website met creditcard. De pagina’s zijn momenteel alleen nog in het Italiaans, maar worden binnenkort voorzien van een vertaling.

U vraagt of u verplicht bent de tol kosten te betalen.
Als u zich niet registreert, dan volgt alsnog de rekening voor de tol, maar dan met extra administratiekosten. Als de inning wordt overgedragen aan een incassobureau dan wordt het bedrag hoger i.v.m. met de kosten die het incassobureau moet maken. Het gaat om een vordering die pas na 10 jaar verjaart. Tevens kunt u in Nederland door de rechter gedwongen worden alsnog te betalen.

Website in Italiaans
U kunt geen vertaling eisen van de website, u kunt het natuurlijk wel verzoeken. Lukt dit niet dan kunt u de pagina vertalen met bijvoorbeeld Google Translate.

Extra administratiekosten
Als u zich niet registreert dan moet Pedemontana meer moeite doen om uw gegevens te achterhalen. Dit levert meerwerk op. Deze kosten mogen zij aan u doorberekenen. U schrijft dat u nergens om gevraagd heeft. Echter u heeft gebruik gemaakt van de tolweg. Dus u zult ook de kosten daarvoor moeten voldoen.

Meer informatie over Tol in Italië vindt u op onze website.***

Reactie van Hans van den Berk:

Ik had hetzelfde probleem. Je slaat af vóór Como en ineens zit je zonder waarschuwing op een kort stukje weg met elektronische tolheffing. Het wordt niet aangekondigd. Binnen 15 dagen moet je via de website betalen. En de website is een totale ramp qua usability. Na vier uur vechten in twee talen, accounts aanmaken en een app uitproberen is het me uiteindelijk gelukt.

1) Kies voor Fast Payment (Rapid Payment)
2) Country: Nederland staat onder Paesi Bassi (check ook Netherlands)
3) Vul je kenteken in, zonder streepjes
4) Vervolgens je e-mail adres
5) en de robotbescherming

Je krijgt dan direct een link die 5 minuten geldig is.
Betalen per creditcard; in mijn geval was de schade €1,86***

Reactie van Michiel Claesen:

Hartelijk dank voor uw reactie, waarin u zeer helder uiteen heeft gezet welke stappen je moet doorlopen om betaling van de verschuldigde tol te kunnen verrichten.