Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs ingevorderd in Frankrijk

Vraag gesteld door op 21 juni 2017

Beste,

Een maand geleden ben ik staande gehouden door de Franse politie. Ik reed 41 kilometer te hard en moest direct 135,- euro betalen en mijn rijbewijs inleveren. Volgens de Franse politieman mocht ik wel in andere landen rijden, maar niet in Frankrijk.

Nu weet ik je zonder rijbewijs niet mag rijden in Nederland en dus wacht ik met smart op de dag dat hij terug is. Maar nu kan ik nergens vinden wanneer ik hem terugkrijg en hoe. Kunnen jullie mij verder helpen?

Alvast bedankt

 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw rijbewijs is ingenomen in Frankrijk vanwege een forse overschrijding van de maximum snelheid. U vraagt zich af hoe en wanneer u het rijbewijs terug kunt verwachten.

Duur en afloop rijverbod
Normaal gesproken ontvangt u uw rijbewijs na verstrijken termijn rijontzegging via het RDW of het Nederlands consulaat in Parijs terug.

Medische keuring
Vaak dient u - ter terugverkrijging van het rijbewijs - tevens een medische keuring te ondergaan.

De medische keuring dient in Frankrijk te worden ondergaan bij één van de goedgekeurde artsen. Keuring in Nederland is niet mogelijk.

De keuring zelf schijnt weinig om het lijf te hebben; ogen/oren test en check van evenwicht en hart, bloeddruk. Kosten keuring: € 33,-.

Vervolgens dient u het keuringsrapport te overhandigen aan de prefect (soort gemeentehuis). Na goedkeuring van de prefect mag u direct weer rijden. Bevestiging van dit alles volgt per post. Voor deze handelingen worden géén kosten in rekening gebracht.

Gevolgen ontzegging rijbevoegdheid in Nederland
Tot het moment dat u uw rijbewijs terug heeft ontvangen, is het in geen enkel land - ook niet in Nederland - toegestaan een motorvoertuig te besturen. Zie ook: Mijn Nederlandse rijbewijs is in het buitenland in beslag genomen. Wat nu? 

Meer informatie over verkeersboetes uit Frankrijk vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van ANWB-lid:

 

 

Beste Michiel,

Dank voor je antwoord. Maar wat ik vooral wilde weten: bij wie kan ik terecht om te vragen hoe het nu verder gaat en hoe lang ik mijn rijbewijs kwijt ben. Dat kom ik nergens te weten. De bekeuring komt van het CRS Autoroutiere Lorraine-Alsace en het politiebureau is in Champigneulles. Het enige telefoonnummer dat ik daarvan heb (03 83 38 00 67) werkt niet. (ook niet met 0033 ervoor).

Wie kan ik vragen om hulp?

Alvast bedankt

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Beste,

Heb zojuist het door jou opgegeven telefoonnummer gebeld. Het nummer blijkt wel degelijk actief. Je moet wel de eerste '0' weglaten, ofwel: 0033 3 83 38 00 67.

Normaliter staat op de boete aangegeven voor welke termijn het rijbewijs is ingevorderd.

Veel succes.

Grt Michiel