Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kinderzitjes in een B-rijbewijs personenbusje

Vraag gesteld door Leonie123 op 25 september 2018

Goedemiddag geachte lezer,

Graag wil ik het volgende aan u voorleggen. Mijn zoon van 4,5 jaar zit op de BSO (buitenschoolse opvang) Hij reist hiervoor van school naar de BSO met een personenbus (zo eentje als deze: https://www.bedrijfswagenleasing.nl/personenbus-9-persoons) Toen ik hem ging ophalen, zag ik toevallig deze bus van de binnenkant en toen zag ik alleen zitverhogers zitten. Maar mijn zoon is onder de 125 cm en weegt nog maar 16 kilo, dan mag je toch nog lang niet op een zitverhoger zitten? Ik heb gemaild naar de directie om te vragen waarom er geen kinderstoeltjes in het busje zaten en deze reactie kreeg ik terug:

Geachte mevrouw....,
.... En op de website van de ANWB staat de volgende eis met betrekking tot het vervoer van kinderen in een bus.

''https://www.anwb.nl/auto/themas/kinderen-in-de-auto/kinderzitje-de-regels

Bus: in de bus is het gebruik van een kinderbeveiligingssysteem niet verplicht. Kinderen vanaf 3 jaar moeten wel gebruik maken van de gordels, voor zover beschikbaar. Echter, als de bus staanplaatsen heeft of gebruikt wordt voor openbaar vervoer volgens een dienstregeling binnen de bebouwde kom, hoeven de aanwezige gordels niet gebruikt te worden. Als er geen gordels in de bus aanwezig zijn, mogen alle passagiers, zowel volwassenen als kinderen, los worden vervoerd. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen zowel in een bus met gordels als in een bus zonder gordels los worden vervoerd.''

Zoals wij het begrijpen hoeven kinderen dus niet eens op een zitverhoger te zitten in een bus. Kinderen onder de drie jaar hoeven zelfs helemaal geen gordels aan in een bus. Wij vinden het belangrijk om voor de kinderen een zitverhoger beschikbaar te hebben en het dragen van de gordels is verplicht!

....Vriendelijke groet, ....
.............................................................................

Ik dacht echt dat ik maf werd, want dit zijn toch de regels betrekkende op een D-rijbewijs voertuig?? Of mag je echt (dit is namelijk echt geen incidenteel vervoer lijkt me!) zonder kinderzitjes kinderen vervoeren met deze bovenstaande regels? Ik vind het echt heel erg vervelend, want volgens mij wordt er een loopje genomen met de regels en de veiligheid! Graag zou ik een goed antwoord terug willen sturen (i.p.v. ''Nou volgens mij klopt je antwoord voor geen meter!'' zonder goede argumenten erbij). Heeft u voor mij de regels omtrent vervoeren van kinderen in een personenbus (dus te berijden met een B rijbewijs)?

En mijn tweede vraag is, hieruit volgend: Wie is er eigenlijk aansprakelijk als er iets gebeurt? De opvang of de kinderdagverblijfjuf die op dat moment met de bus rijdt?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken en uw antwoord!

Hartelijke groet,
Leonie

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoer van kinderen in een busje van de BSO.

Hoofdregel voor vervoer van kinderen
De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Goedgekeurd zijn kinderzitjes met ECE labels. Passend betekent dat het kinderbeveiligingssysteem aangepast moet zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. Kinderen vanaf 1,35m en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel. Het is niet toegestaan meer personen te vervoeren dan dat er zitplaatsen in de auto aanwezig zijn. Op het kenteken staat aangegeven hoeveel zitplaatsen de auto heeft.

Vervoer in taxi’s
Waarin geen kinderbeveiligingssysteem aanwezig is, moeten passagiers jonger dan 18 jaar en met een lengte van minder dan 1,35 meter achterin. Vraag is echter of in desbetreffend geval wel sprake is van een taxibusje (blauw kenteken). Zo niet; dan dienen de kinderen te worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel.

Bus
Zoals u terecht stelt vallen deze 9-persoons busjes niet onder de bussen zoals is bedoeld op onze website als in de wet. De BSO slaat hier derhalve de plank finaal mis.

Het juiste kinderbeveiligingsmiddel
Groep II (van 15 tot 25 kg) en Groep III (van 22 tot 36 kg)

Groep II en III worden vaak samengevoegd in één stoeltje de zogenaamde zitverhoger, die al dan niet met een rugleuning wordt aangeboden. Het kind wordt in dit stoeltje met de 3-punts autogordel vastgezet.
De rugleuning is erg belangrijk omdat deze vaak zijdelingse protectie biedt voor hoofd en romp en voorzien is van een gordelgeleider die de schoudergordel goed op het lichaam positioneert. Gebruik van een zitverhoger zonder rugleuning raden we om deze reden af.

Aansprakelijkheid
Mocht zich onverhoopt een ongeval voordoen, waarbij één of meer kinderen letsel oplopen, dan kunt u de WAM-verzekeraar die op het busje rust aansprakelijk stellen voor de schade.

Inzittende verzekering
Vaak hebben de BSO's teves een inzittendenverzekering. Een van de voordelen is dat de schuldvraag bij een aanrijding er niet toe doet. Bijkomend voordeel is dat daardoor de schade afhandeling vel sneller verloopt.

Meer informatie over "Wanneer welk autostoeltje' en ' Autostoeltjes: de regels' vindt u op onze website.



***

Reactie van Leonie123:

Dank u wel voor het antwoord! Fijn om te lezen dat die betreffende regels echt niet kloppen voor een personenbusje maar voor de D-rijbewijs bussen! Misschien dat het nog handig is om ook op de link van de ANWB (https://www.anwb.nl/auto/themas/kinderen-in-de-aut...) nog even de nieuwe regels omtrent de zitverhogers neer te zetten, omdat ik nu met deze tekst alsnog zou denken dat kinderen onder de 1,25 op een zitverhoger mag zitten (omdat er nu op de site alleen staat dat jullie het afraden, maar het is toch wettelijk verboden om kinderen onder de 1,25 op zitverhogers zonder rugleuning te laten zitten voor zover ik had begrepen?) Verder hartelijk dank, de mail is verstuurd!



***

Reactie van Michiel Claesen:

I-size normering

Sinds enige jaren geldt er een nieuwe (Europese) normering voor autostoeltjes.

Zittingverhogers
De nieuwe norm stelt dat een zittingverhoger voortaan alleen gebruikt mag worden voor kinderen die meer dan 22 kg wegen en langer dan 125 cm zijn. Kleinere kinderen mogen alleen op een zittingverhoger met rugleuning. Die rugleuning zorgt voor betere bescherming bij een frontale botsing omdat de gordel beter over het lichaam geleid wordt en biedt meer bescherming bij een botsing van opzij.

Oude zittingverhogers
Alle oude (goedgekeurde) zittingverhogers mogen vooralsnog nog steeds gebruikt worden, derhalve is de BSO niet in overtreding, wanneer zij de oude (goedgekeurde) zittingverhogrs gebruiken. Dit laat onverlet dat onder meer de ANWB in het belang van de veiligheid van peuters/kleuters (< 22 kg en < 125 cm) een zittingverhoger met een rugleuning adviseren.

Meer informatie over de nieuwe normering voor autostoeltjes vindt u op onze website.