Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan de tegenpartij bij schade een beroep doen op overmacht?

Vraag gesteld door Henkohk op 3 mei 2016

Mijn auto is aan de voorzijde beschadigd doordat een aanhanger van een tegemoetkomende vrachtwagen een klapband kreeg en het loopvlak van de band daardoor tegen mijn auto kwam. De verzekeraar van de tegenpartij wil de schade (2.500 euro) niet vergoeden en beroept zich daarbij op overmacht, de tegenpartij kon er namelijk niets aan doen dat de band klapte. Ook stelt de verzekeraar dat als ik het daar niet mee eens ben bij mij de bewijsvoering ligt waarom zij wel aansprakelijk zouden zijn. Mijn eigen verzekeringsmaatschappij heeft om die reden de schade niet kunnen verhalen op de tegenpartij en als gevolg daarvan ben ik vanaf 1 april gekort in het aantal schadevrije jaren en is mijn premie verhoogd. Op mij komt dit erg onrechtvaardig over. Ik heb een noodstop moet maken, heb schade aan mijn auto gekregen en draai desondanks voor de kosten op.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Uw auto is beschadigd doordat een aanhanger van een tegemoetkomende vrachtwagen een klapband kreeg en het loopvlak van de band tegen uw auto aan is gekomen. De tegenpartij stelt zich op het standpunt dat het overmacht betreft.

Uit uw verhaal maak ik op dat u de schade heeft ingediend bij uw eigen verzekeraar, en dat deze vervolgens de andere partij aansprakelijk heeft gesteld. De tegenpartij zou dan moeten aantonen waarom er in dit geval sprake zou zijn van overmacht.

Ik raad u aan uw verzekeraar aan te schrijven en te vragen waaruit zij opmaken dat dit overmacht zou zijn. U kunt dan ook aangeven dat u zelf de schade van de tegenpartij zal vorderen en bij een eventuele uitkering dit terugbetaalt aan de verzekeraar die reeds heeft uitgekeerd.

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan raad ik u aan deze in te schakelen.