Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Herroepingsrecht private lease contract

Vraag gesteld door EWolsink op 18 augustus 2018

Ik heb zojuist een private lease contract ondertekend met een "jong" leasebedrijf en reeds een aanbetaling gedaan. Ik heb afgelopen tijd gepoogd wat klantenervaringen van het bedrijf te vinden online, zonder succes. Nu vind ik een dag na de aanbetaling eindelijk allerlei discussies online waaruit blijkt dat het bedrijf zeer waarschijnlijk niet te vertrouwen is. Zelf heb ik ook ervaren tijdens het gehele proces van de leaseaanvraag dat er vaak best ernstige slordigheden, onvolledige informatie en eigenlijk onjuistheden werden gecommuniceerd door het bedrijf, waar ik ze dan op moest wijzen. Ik bleef ten goede trouw. Bij het doen van de aanbetaling werd een betaalverzoek via ING verstuurd met een verkeerd rekeningnummer.

Als klap op de vuurpijl is de website nu offline vanwege "administratieve achterstand". Oftewel ze betalen in ieder geval de rekening niet meer om hun website in de lucht te houden. Precies op het moment dat dit jonge lease bedrijf dat enkele maanden bestaat voor meerdere klanten de eerste lease auto's zou moeten opleveren.

Om een lang verhaal kort te maken wil ik graag de leaseovereenkomst alsnog ontbinden. Ik hoop dat ik kan beroepen op het herroepingsrecht, omdat er mijns inziens sprake is van koop op afstand, daar ik immers alleen contact heb gehad met het bedrijf via e-mail en hun website. Ik ben niet gewezen door de lease maatschappij op dit recht dus volgens mij kom ik dan zelfs in aanmerking voor 12 maanden bedenktermijn. Klopt dit? En zo ja, hoe kan ik mijn recht het beste inroepen bij dit bedrijf dat niet zelf een herroepingsformulier beschikbaar heeft gesteld en/of er nergens naar verwijst in de voorwaarden? Gewoon een schriftelijke verklaring voldoende? En is er nog een wetsartikel o.i.d. waarnaar ik kan verwijzen?

Met vriendelijke groeten,
E Wolsink

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een private lease contract getekend en een aanbetaling gedaan. Nu wilt u gebruik maken van het herroepingsrecht, omdat er volgens u sprake is van koop op afstand.

Herroepingsrecht

U heeft 14 dagen bedenktijd nadat u de overeenkomst heeft gesloten. Binnen de bedenktijd mag u afzien van de leaseovereenkomst. Dit mag zonder opgave van redenen. De lease maatschappij moet u de aanbetaling terug betalen.

Als de leasemaatschappij u niet heeft gewezen op het herroepingsrecht dan wordt de bedenktijd verlengd naar 12 maanden.

Let op

De bedenktijd geldt alleen als u uitsluitend online contact heeft gehad en geen bezoek heeft gebracht aan de leasemaatschappij.

Als het bedrijf geen herroepingsformulier heeft meegestuurd, kunt u een brief sturen waarin u duidelijk vermeldt dat u de leaseovereenkomst ontbindt. Stuur deze aangetekend aan de leasemaatschappij.

Meer informatie over koop op afstand vindt u op onze website.