Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie accu scootmobiel

Vraag gesteld door rreim op 17 april 2015

8 maanden geleden hebben wij een vijfwiel scooter gekocht. Ruim €6000,-.Op een volle lading zou de actieradius ongeveer 80km zijn afhankelijk van de temperatuur. Volgens de gebruiksaanwijzing moest de accu bij niet gebruik aan de oplader zijn aangesloten. Het is een druppellader. Dus na een rit de oplader aangesloten. Kortgeleden bleek dat de accu na een rit van ongeveer 6 km de accu half leeg was. De leverancier gebeld en bleek dat een van de twee accu's niet goed meer was. Een nieuw accu pakket a €700,-. Garantie termijn van een half jaar was verlopen.
Vraag:
Kan dit dat de accu nu op onze kosten vervangen moet?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een scootmoboel waarvan de accu niet meer voldoet. De garantie is net voorbij.

Als de garantie voorbij is kunt u daar geen beroep meer op doen. Wel kunt u nog een beroep doen op de wet. Hierin wordt bepaald dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van wat u koopt. Deze verwachtingen worden onder meer bepaald door de ouderdom en het gebruik van het onderdeel. Een redelijke levensduur van een accu bij goed gebruik is om en nabij de 4 jaar. Aangezien het probleem zich meer dan zes maanden na de koop voordoet zult u tevens moeten aantonen dat dit gebrek bij levering al aanwezig was. Als de accu te vroeg stuk gaat en het ligt niet aan de wijze van gebruik, kunt u de verkoper voor de kosten aanschrijven. Wel zult u een redelijke afschrijvingbijdrage moeten betalen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop