Fout gemaakt door garage, hoe kan ik ze aansprakelijk stellen?
Vraag gesteld door Lenhallo op 5 oktober 2016
Op 20 juli heb ik onze camperbus naar de garage gebracht i.v.m. een lekke band, gerepareerd in Duitsland door de ADAC. Voor alle zekerheid even laten kijken of ie vervangen moet worden. Tevens afgesproken dat ie dan ook maar een grote beurt moet krijgen, dan is dat maar gedaan.
Een paar dagen later krijg ik een telefoontje met de vraag of ik er haast mee had, er waren een aantal spoedgevallen gebracht. Wij hadden de bus pas weer op 12 augustus nodig, dus geen probleem. Als er ff ruimte zou zijn zou de bus tussen andere zaken door worden gedaan.
Na anderhalve week gebeld om te vragen hoe het stond met de bus, antwoord was dat men een proefrit aan het maken is en dat ik dan wel een berichtje zou krijgen om hem weer op te halen.
Het telefoontje kwam inderdaad na een goed kwartier, maar niet met de mededeling dat ie klaar was, nee, de motor is in de soep gedraaid. Het oliepompje was er mee gestopt.
Hier reken je niet op, maar na veel heen en weer gepraat is door de garagehouder besloten een andere motor MET turbo te gaan zoeken. Na ruim een week had hij er een gevonden en voor de somma van 1500,= euro ex inbouwen hebben we besloten deze in te laten bouwen. Na verloop van enige tijd kregen we te horen dat ie klaar was en met een rekening van de grote onderhoudsbeurt en geen officiele rekening voor de andere motor (2200,=) hebben wij de bus opgehaald.
Er lekte olie, niet veel, maar lekken is lekken en het motorvermogen was erbarmelijk. Terug naar de garage waar ze met kunst en vliegwerk de lekkage probeerden te verhelpen en ook nog wat vermogen in de motor te krijgen. (Bij mijn proefrit kwam ik pas na 12 km rijden op zo'n 100 km per uur uit, niet geschikt om mee in de bergen van Noorwegen en Zweden te rijden)
Hier na heb ik wederom een ritje gemaakt, de snelheid was in iedergeval beter, binnen een paar honderd meter kwam ik wel net over de 100 km uit. Lekkage van de olie was ook niet helemaal verholpen en ik heb ook aangegeven dat de turbo m.i. verre van optimaal was.
Aangezien wij naar Noorwegen gingen hebben we de camperbus in deze staat meegenomen met de opmerking dat we na de vakantie (1 week) terug zouden komen, voor turbo en olielekkage.
Zo gezegd zo gedaan en sinds 5 september staat de bus bij de garage en de enige manier om het problem turbo op te lossen is er een nieuwe in te zetten. Hiervoor wens ik niet nogmaals onze portemonnaie te trekken, wij wij al coulant geweest om mee te betalen aan de andere motor met turbo en ik eis van de garage een "hele" bus terug. Zoals gezegd ik heb een "hele" camperbus bij de garage gebracht en krijg hem in "stukken" terug.
Navraag bij de firma Deba hier in Etten-Leur heeft mij geleerd dat een oliepompje in de motor er absoluut na 162.000 km niet mee ophoudt, hun vermoeden in, net als dat van mij, dat men "vergeten" is de olie na aftappen weer aan te vullen.
Mijn vraag is dus heel concreet wat nu te doen???
De garage weigert verder ook maar iets te doen met als reden "dat het hen al zoveel heeft gekost, zoveel uren er al in gestoken". De camperbus staat nog steeds bij de garage.
Voor de goede orde, ik het het over een Iveco Turbo Daily 35-12 uit maart 1999 en wij hebben deze bus in 2002 gekocht van de eerste eigenaar, toen met een km-stand van 81.000 km.
Antwoord van David
ANWB ExpertU heeft eerder vragen gesteld over dit probleem in dit topic. Ik heb toen aangegeven dat u de garage aansprakelijk kunt stellen, maar dat u dan wel moet kunnen aantonen dat de garage een fout heeft gemaakt.
Als de garage is aangesloten bij de BOVAG, dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Zij kunnen dan een bindende uitspraak over de kwestie doen. De andere optie is dat u een juridische procedure start. Misschien heeft u een rechtsbijstandverzekering die u kunt inschakelen. Het is dan ook van belang dat u bewijs heeft.
Meer informatie over uw rechten bij onderhoud en reparatie. Op deze pagina vindt u ook een stappenplan dat u kunt gebruiken om de garage aansprakelijk te stellen.
Deel deze pagina