Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie moet reparatie van brandstofpomp betalen na aankoop tweedehands auto?

Vraag gesteld door Bjorard op 10 september 2015

In juni hebben wij een fiat panda gekocht bij een bij bovag aangesloten autobedrijf. Met 3 maanden garantie op motor en versnellingsbak. Afgelopen weekend slaat de auto na een paar kilometer rijden steeds af. ANWB medewerker geeft aan dat dit komt door storing in de prmair circuit brandstofpomp en dat deze vervangen moet worden. Al gebeld met autobedrijf en heeft al aangegeven dat het niet onder de garantie valt. Klopt dit? Is de brandstofpomp geen onderdeel van de motor?
Nu is de auto wel al opgehaald door het autobedrijf en praten we er vrijdag bij het bedrijf verder over. Ik heb zo het idee dat zij dit niet gaan vergoeden of wij gedeeltelijk moeten betalen. Als het niet onder de garantie valt, betreft het volgens mij een ondeugdelijk product. Dit had volgens mij al bekend moeten zijn voordat ze de auto aan ons verkochten. En omdat er sprake is van een ondeugdelijk product dienen zij het op hun kosten te repareren. Kunnen jullie aangeven waar ik recht op en wat ik van hen mag verwachten?

overige info:
- benzine
- kmstand bij aankoop: 94782, kmstand afgelopen weekend: 96012

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Twee maanden geleden heeft u een tweedehands Fiat Panda gekocht bij een Bovag garage inclusief 3 maanden garantie op de motor en versnellingsbak. Onlangs is de brandstofpomp defect geraakt en u vraagt zich af of dit al of niet onder de garantie valt.

 

Bovag garantie
Indien u bij een Bovag garage een gebruikte auto aanschaft van /> €4500,- (of 35% van de oorspronkelijke nieuw waarde), dan heeft u recht op 6 maanden Bovag garantie, tenzij u schriftelijk en uitdrukkelijk van deze garantie heeft afgezien.

 

Nu u slechts beperkte garantie heeft ontvangen bij aankoop van desbetreffende auto, ga ik er vooralsnog van uit dat de aanschafwaarde van de auto < € 4500,- (of minder dan 35&percnt; van de oorspronkelijke nieuwprijs).

 

Brandstofpomp onderdeel motor?
Hoewel een brandstofpomp essentieel is voor de werking van de motor, valt deze toch niet aan te merken als onderdeel van de motor.

 

Non-conformiteit

Volgens de ANWB auto-experts is de levensduur van een brandstofpomp gesteld op circa 100.000 km. Nu de kilometrage van uw auto de 100.000 km nadert, zal een eventueel beroep op non-conformiteit (soort wettelijke garantie art 7:17 BW e.v.) eveneens falen. Het ligt immers in de lijn der verwachting dat een brandstofpomp defect kan gaan bij een dergelijke kilometerstand.

 

Kortom

Ervan uitgaande dat u niet alsnog aanspraak kunt maken op 6 maanden Bovag garantie, zie ik verder geen mogelijkheden voor u, om met enig succes de kosten van de benodigde reparatie te verhalen op de verkoper.***

Reactie van Reinbroek:

er is op 20-04-2015 mij een occasion geleverd, op de factuur staat 13-04-2015
Hij ging stuk op 20-10-2015 heb ik recht op garantie,
volgens de factuur loop de garantie af op 17-10-2015
ik heb berekend dat afloopt na 20-10-2015
Hij is ook op 20-04-2015 op naamgestelt