Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Update navigatie

Vraag gesteld door Ene op 25 januari 2016

Half december 2015 is mijn nieuwe Citroen C4 Picasso exclusive afgeleverd. Tot nu toe heeft het navigatie systeem, touchscreen, twee keer gefaald. !e keer niet kennen van een adres in Belgie, nieuwe buurt 1,5 oud en een route door Beverwijk van af de A9 naar de grote woonwijk de Broekpolder. Deze doorgaande route is ook ongeveer 1,5 jaar geleden geopend. Mijn vermoeden is dat de navigatiekaart oud is. Dit wordt door Citroen ontkend. Misschien is dit inderdaad wel een voor Citroen de nieuwste kaart, maar de kaartenmaker Here bied tegen betaling een update 2015/2 aan.
Ik vind echter dat bij aflevering van de auto de meest actuele update gratis geleverd moet worden.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in december 2015 een nieuwe Citroën C4 Picasso geleverd gekregen. Het navigatiesysteem herkent bepaalde wegen niet en u vermoedt dat de navigatiesoftware verouderd is. Volgens Citroën betreft dit het de nieuwste kaart, echter zou er tegen betaling wel een update geleverd kunnen worden. 

Wij horen vaker - ook via het platform - dat de geleverde navigatiesystemen niet voorzien zijn van de nieuwste informatie bij aankoop van een nieuwe auto. Als er inderdaad een update uitgevoerd kan worden, dan heeft u recht op de nieuwste versie die beschikbaar is bij levering. U dient hiervoor altijd de verkoper aan te spreken. Citroën is namelijk geen contractspartij. 

Indien u wel de meest recente versie heeft, maar deze inmiddels al weer is verouderd zou u, als de dealer niet bereid is u tegemoet te komen, deze kwestie kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie Consumentzaken. U kunt zich op het standpunt stellen dat u bij de koop van een nieuwe auto mag verwachten dat de meest recente informatie aan u wordt geleverd. U mag als consument ook verwachten dat u de mogelijkheid heeft om regelmatig de nodige informatie te vernieuwen.***

Reactie van Monique Kruse:

Goedemiddag,

Ter info laat ik u weten dat vanavond (1 augustus) op RTL nieuws (18.00 of 19.30 uur) de problematiek van het updaten van navigatiesystemen wordt behandeld. Wellicht interessant voor u om even te kijken.

Monique Kruse
ANWB belangenbehartiging