Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toeristenbelasting bij verhuur chalet

Vraag gesteld door j.nieuwhof op 17 april 2016

Op de nota staat een bedrag aan toeristenbelasting voor het gehele seizoen a € 135.20
Echter wanneer gasten de chalets huren, moeten deze per persoon per dag een bedrag van € 1.00 betalen.
Het lijkt mij dat er dan dubbel toeristenbelasting word geheven.
Navraag bij de gemeente gedaan hoe dit nu precies is geregeld, kreeg ik de volgende uitleg:
De gemeente heft aan toeristenbelasting voor een halfjaarplaats € 134,10 en voor een jaarplaats € 135,20 door de huurder te betalen.
Wanneer bij verhuur wederom toeristenbelasting in rekening word gebracht, behoeft de gemeente dit niet (immers er is belasting betaald over de seizoensplek) en is in principe de opbrengst voor degene die de plaats van de camping huurt.

Navraag bij de camping hoe dit zit, kreeg ik als uitleg:

Dat de belasting naar de gemeente gaat. Waarop mijn reactie was dat de gemeente dit niet hoeft en dat het in principe voor mij is en waarop ik direct heb aangegeven dat ik de opbrengsten van de camping graag zou ontvangen.
De reactie die toen volgde, men kwam aan met een folder van de camping waarop stond dat bij verhuur de toeristenbelasting niet voor de verhuurder is.
Men heeft mij toegezegd met de gemeente te praten nadat het seizoen afgelopen was en men daar voor het seizoen 2016 op terug zou komen.
U raad het al, ik zit nog op antwoord te wachten.

Mijn sterke bevindingen gaan er naar uit dat de camping dit geld voor zichzelf houd.

Vraag aan u of dit wettelijk is toegestaan wat hier gebeurd.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Op de camping waar u verblijft wordt van gasten toeristenbelasting gevraagd. Dit terwijl u al zelf voor het hele seizoen toeristenbelasting heeft betaald.

U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. De aanslag gaat naar de eigenaar van de camping. Deze mag de toeristenbelasting aan u doorberekenen.

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen de

hoogte en de grondslag zelf bepalen.Dit is in een gemeentelijke verordening geregeld. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente.

U bent zelf voor het hebben van een recreatieverblijf een bedrag verschuldigd aan toeristenbelasting. Het is mogelijk dat hurende gasten naast dit door u betaalde bedrag ook toeristenbelasting moeten betalen. Dit moet dan blijken uit de gemeentelijke verordening. De camping bepaalt deze regels niet zelf en kan geen toeristenbelasting vragen als dit niet volgens de gemeentelijke verordening mogelijk is.