Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Teruggave Ned.Rijbewijs in Frankrijk

Vraag gesteld door Inname rijbewijs in Frank op 15 augustus 2018

Ik ben bij mijn vriend die een zomerhuis in Frankrijk heeft. Hij heeft daar 2 maanden rijontzegging gekregen en zijn Ned. Rijbewijs is ingenomen.
De 2 maanden zijn inmiddels (juli/juni) om en nu ligt er een aanvraag voor een Frans rijbewijs dat 1 jaar geldig is.

De vraag is nu of men in Frankrijk gerechtigd is om het Nederlandse rijbewijs, zomaar achter te houden. In het gerechtelijk vonnis staat hierover niets. Is het niet onrechtmatig om een persoonlijk bezit, na dat de straf ten einde is, gewoon niet terug te geven ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of de Franse autoriteiten gerechtigd zijn om na verloop van de rijontzegging, uw Nederlandse rijbewijs onder zich te houden..

Normaliter wordt een ingevorderd Nederlands rijbewijs na verloop van de rijontzegging door de Franse autoriteiten aan de Nederlandse ambassade in Parijs of aan de RDW toegezonden.

De Franse autoriteiten zij zeer zeker niet gerechtigd een Nederlands document (rijbewijs of paspoort) permanent onder zich te houden. Het is en blijft een Nederlands staatsdocument.

Ik adviseer u met beide instanties contact op te nemen. Wanneer de ambassade of het RDW niet over uw rijbewijs beschikken, adviseer ik u de beschikbare mogelijkheden met uw gemeente (Nederland) te bespreken.

Succes. 

 


***

 

 

 

Reactie van Inname rijbewijs in Frank:

 

 

Het grote probleem is dat je niet weet waar je aan toe bent. Niemand vertelt je wat de regels zijn. Deze zijn verschillend voor vakantiegangers, Nederlanders met een vakantiehuis (en dus een vast adres) in Frankrijk, Nederlanders die in Frankrijk wonen en de Fransen zelf.

Het ging in ons geval als volgt:
De plaatselijke politie komt je Nederlandse rijbewijs (in ons geval) voor 2 maanden invorderen. Bij navraag blijkt die te zijn opgestuurd naar de Sou-Prefectuur. Dus daar naar toe (70 km)
Daar werd een afspraak gemaakt voor de Prefectuur (25 km) voor de aanvraag en medische keuring van een Frans rijbewijs en
die aanvraag moest vergezeld gaan van een bloedonderzoek, 10 dagen eerder.

Bij navraag bij de ANWB (zie hierboven) was het antwoord dat het Ned. rijbewijs kan worden opgestuurd naar de Nederlandse Ambassade in Parijs of naar de RDW in Nederland. Bij telefonische navraag bleek geen van beide iets ontvangen te hebben.

Bij navraag bij de Sou-Prefectuur (weer 140 km) bleek het rijbewijs, 3 maanden, na invordering daar nog te liggen!
Dankzij de hulp van een franse vriendin werd, na hevig soubatten het rijbewijs eindelijk teruggegeven, wat zonder die hulp voor buitenlanders onmogelijk lijkt.

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Dank voor uw terugkoppeling.

Het was mij niet bekend dat er in casu tevens een medische keuring moest worden ontgaan, want anders had ik u kunnen mededelen, dat teruggave zou verlopen op de wijze zoals door u omschreven.

Op ons Experts platform staat een aantal vergelijkbare situaties over het kwijtraken van het rijbewijs in Frankrijk vermeld.

Prettig om te vernemen dat het uiteindelijk allemaal goed is gekomen.

Groet, Michiel