Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

risico als kenteken en verz. nog niet op naam staat bij aankoop demoauto maar wel al geleverd en betaald is

Vraag gesteld door piet999 op 9 september 2018

heb afgelopen week demoauto gekocht van enkele mnd oud, auto mag volgens demoregeling van dealer en importeur pas na 4 maanden, dus 6 weken vanaf nu op naam nw eigenaar gezet worden mijn vragen :dealer wil auto volgende week leveren en afrekenen,en wil dit zelf ook wel, maar auto blijft dus dan nog ruim 4 weken bij rdw en vezekering op naam van dealer staan wat zijn de eventuele risico,s de (erkend merk) dealer vertrouw ik zonder meer, maar hoe gaat de verzekering om bij in het slechtste geval b.v diefstal ; auto (was dan) in mijn bezit omdat hij betaald en geleverd is maar staat nog op naam van dealer ook bij rdw auto van 45 k wil dus geen risico lopen; p.s. op aankoopnota staat wel de datum vermeld dat auto op mijn naam gezet mag worden dus over ong. 6 weken. graag jullie visie en eventueel advies hiervoor

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een dealer een demo-auto gekocht. Vanwege de demo-regeling kan de dealer de auto pas over enkele weken op uw naam stellen. De dealer heeft voorgesteld de auto volgende wek al te leveren, waarbij u in dat geval de gehele koopprijs al dien te voldoen. U vraagt zich af of u hier wel aan goed zal doen.

Er kleven te veel haken en ogen aan een dergelijke constructie, met name uit verzekerings oogpunt.

Juridisch bezien is het bijvoorbeeld wel mogelijk het eigendom per akte over te dragen, waarbij het kenteken nog op naam van het autobedrijf is gesteld.

Ik adviseer u of de levering en betaling uit te stellen tot het moment de dealer zijn handen vrij heeft om het kenteken op uw naam te stellen.

Een andere optie is de dealer een bankgarantie ter grootte van de koopprijs, opdat de dealer geen risico loopt, wanneer deze u de auto volgende week al levert. Zodra de dealer het kenteken op uw naam kan stellen, kan u via een verhoogd pinlimiet de auto pinnen bij de dealer. Boter bij de vis!