Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Max. snelheid op caravan kentekenbewijs

Vraag gesteld door souden op 8 augustus 2018

Op het kentekenbewijs van mijn caravan staat "max. snelheid T: 100 km/h. De gebruiksaanwijzing van mijn caravan vermeldt:
"Geschiktheid voor snelheden tot 100 km/u
1. Uw Hobby-caravan is technisch berekend op een maximale
snelheid van 100 km/h.
Deze snelheid mag in geen geval worden overschreden!"

Het lijkt duidelijk dat je met deze caravan om technische redenen niet harder mag rijden dan 100 km/h.

Maar wat voor juridische consequenties heeft dit. In Belgie en Frankrijk mag je resp. 120 en 130. Als je dan een ongeluk krijgt, heeft dit impact op de verzekering?

Dit is bij caravan gebruikers een volkomen onbekend onderwerp

gr. Simon

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Volgens het kentekenbewijs en de gebruiksaanwijzing van uw caravan mag u maximaal 100 km/u. U vraagt of, wanneer u harder rijdt dan 100 km/u, dit impact heeft op de verzekering als u bij een ongeval betrokken raakt.

Wanneer u harder rijdt dan 100 km/u en u raakt betrokken bij een ongeval kan dit consequenties hebben voor de verzekering. Heeft de snelheid bijgedragen aan het ontstaan van de schade, kan de verzekeraar zijn vergoedingsplicht verminderen met de mate waarin het harder dan 100 km/u rijden heeft bijgedragen aan de schade. Dit kan betekenen dat u of geen schadevergoeding krijgt of een lager bedrag aan schadevergoeding.

Ook al mag u in België en Frankrijk met een caravan harder rijden dan 100 km/u, is het raadzaam om toch aan de 100 km/u te houden.
***

Reactie van Lisette Schreuder:

Wilt u een kopie van het kentekenbewijs en de gebruiksaanwijzing waar de snelheidsbeperking van 100 km/u mailen naar experts@anwb.nl. Dan kunnen we een en ander nog even nagaan.