Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik op zondag door Duitsland rijden met mijn paardenbus incl caravan?

Vraag gesteld door DLC op 3 mei 2016

Goedemiddag,

Afgelopen maand ben ik aangehouden met mijn paardenbus (dit is geen vrachtwagen, ik rijd hierin met mijn B rijbewijs), omdat ik volgens de politie niet met mijn paardenbus mag rijden op zondag met de caravan eraan. Nu zeiden ze zelf dat het wel had gemogen als ik als veevervoer was aangegeven op mijn kentekenbewijs. Dit bleek uiteindelijk wel het geval te zijn, alleen staat het erop in code. De paardenbus staat volgens mij geregistreerd op ons paardenbedrijf.

Hoe zit deze regelgeving?

Mijn caravan weegt onder de 750 kilo en mijn paardenbus mag incl laadvermogen max 3500 kilo wegen.

Ter verduidelijking heb ik deze paardenbus:
http://www.anemone.nl/pages/nl/leverbare-modellen/renault-master-filovan.php

Alvast bedankt,

Frederique

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het in Duitsland is toegestaan met een dergelijke combinatie op zondag te mogen rijden.

In Duitsland geldt op zon- en feestdagen van 0-22 uur op alle wegen een rijverbod voor vrachtwagens én ook voor bedrijfsauto’s (ongeacht hun gewicht) die een aanhangwagen trekken.

Van 1 juli t/m 31 augustus geldt dit rijverbod ook op zaterdagen van 7-20 uur op diverse wegen of weggedeelten (zie www.transport-online.nl voor meer informatie).

Campers/personenauto's
Het rijverbod geldt niet voor een camper en ook niet voor een gewone personenauto die een caravan of aanhangwagen trekt, tenzij die personenauto is ingericht of omgebouwd voor goederenvervoer.

Kortom; met uw combinatie is het niet toegestaan om in Duitsland te rijden op zon- en feestdagen. Evenmin is het toegestaan met desbetreffende combinatie tussen 1 juli - 31 aug op zaterdag te rijden tussen 7-20 uur.***

Reactie van DLC:

Bedankt voor uw antwoord, nou vroeg ik mij alleen af, aangezien ik een veewagen heb en vee/paarden vervoer. Je dus wel mag rijden op zondagen. Klopt dit?

Met vriendelijke groet,

Frederique***

Reactie van Michiel Claesen:

Beste Frederique,

Zover ik kan nagaan geldt er louter uitzondering voor 'vers producten etc