Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geconstateerd gebrek na aankoop tweedehands auto

Vraag gesteld door Doblige op 3 april 2018

In februari heb ik een tweedehands auto gekocht bij een garagebedrijf die niet is aangesloten bij de Bovag.
Het betreft een benzine auto uit 2005 met ca 147.000 km op de teller.
Ik heb er bijna 4300 euro voor betaald. Auto ziet er heel netjes uit zowel van buiten als van binnen. Proefrit mee gemaakt, auto reed heel fijn en merkte geen rare geluidjes of andere dingen.
Auto gekocht met drie maand garantie op de draaiende delen.
Na ca twee weken begon me een hinderlijk gepiep en gekraak aan de achterzijde op te vallen. Toch maar terug naar die garage.
Blijkt speling in de stabilisatorstang te zijn en moet vervangen worden. Kosten aan onderdelen 300 euro. De garagehouder wil het uurloon voor zijn rekening nemen maar ik moet de onderdelen betalen.
Eigenlijk vind ik dit niet okay, omdat ik twijfels heb dat dit binnen twee weken kan ontstaan. De auto is bij de koop apk gekeurd, dan moet dit toch opgevallen zijn. Ik vind dat de garagehouder de kosten op zich moet nemen, toch?
Tevens brandt er een motorstoringslampje op het dashbord. Uit laten lezen en blijkt de katalysator te zijn. Had iets met de waarneming van bepaalde waarden te maken? Kon geen kwaad zei men.

Wat zijn in dit geval mijn rechten? Kan ik het op de garage verhalen of niet?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u een gebruikte auto (2005/147.000 km/ € 4.300,-) gekocht bij een garagist. De auto is geleverd inclusief 3 maanden garantie op de draaiende delen. Na 2 weken blijkt er een probleem met de stabilisatorstang en de katalysator. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Stabilisatorstang
Krakende en piepende stabilisatorstang is geen APK afkeurpunt. Vaak biedt een beetje smering of een nieuw rubbertje al uitkomst.

Katalysator
Katalysator is wel een APK aandachtspunt.

Garantie op draaiende delen
Beide gebreken vallen niet onder desbetreffende garantie. Een dergelijke garantie heeft maar weinig om het lijf.

Wettelijke garantie
Wanneer een product (gebruikte auto) niet aan de redelijke verwachtingen voldoet op grond van de koopovereenkomst, dan kunt u zich als consument beroen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW). Hierbij spelen zaken als koopprijs, bouwjaar, kilometrage, informatie verkoper een essentiële factor.

Omgekeerd bewijslast
Op grond van art 7:18 lid2 BW is het aan de verkoper om aan te tonen, dat het gebrek bij levering afwezig was.

Kosten herstel
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten voor rekening van de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.