Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EGR koeler VW polo bluemotion 2010

Vraag gesteld door Josephs_85 op 15 augustus 2016

Januari 2014 heb ik een VW polo bluemotion gekocht (bouwjaar november 2010). September/oktober 2014 ging het katalysator lampje branden en bleek de EGR koeler defect. Deze is bij een VW dealer vervangen middels garantie bepalingen. Nu nog geen 2 jaar later, is het lampje weer aan en blijkt de EGR koeler wederom niet goed en moet vervangen worden. Kosten €1000,- incl uurloon.
Zij geven nu aan dat ze de kosten nu niet op de garantie kunnen verhalen omdat er geen garantie op garantie mogelijk is. Mij lijkt dat als een degelijk onderdeel op zo'n korte termijn weer defect gaat, je hier nog wel enige coulance in mag verwachten. Het is een bekende kwaal van de polo, kan toch niet de bedoeling zijn dat er iedere 2 jaar een nieuwe koeler in moet en ik deze iedere 4 jaar moet betalen?? Weet iemand of er toch iets van garantie of coulance mogelijk is? Auto is dealer onderhouden.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De EGR koeler van uw VW Polo Blue Motion (nov 2010) is 2 jaar geleden kosteloos vervangen. Nu is de EGR koeler wederom aan vervanging toe. VW stelt zich op standpunt; geen garantie op garantie. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Het is algemeen bekend dat de EGR koeler van de VW Polo Blue Motion (net als bij Skoda Fabia en Seat Ibiza uitgevoerd met dezelfde motor) vaak problemen geeft.

De gemiddelde levensduur van een EGR koeler bedraagt circa 150.000/ 8 jaar.

Indien de EGR koeler binnen deze termijn defect geraakt, kunt u een beroep doen op een soort wettelijke garantie (conformiteit ex art 7:17 BW e.v.). In beginsel dient herstel - door de verkoper - kosteloos te geschiededen. Maar het is niet onredelijk wanneer er rekening wordt gehouden met een gebruiksvergoeding.

Indien u met uw garagist (verkoper) niet tot een vergelijk komt:

  • leg de zaak ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen (mits Bovag garantie bij aankoop);
  • de zaak voorleggen aan uw rechtsbijstandverzekering;
  • civiele procedure bij Kantonrechter (geen advocaat vereist).

    Voor meer informatie overklachten na aankoop, verwijs ik u naar onze website.


***

Reactie van Josephs_85:

Beste ANWB,

dank voor het antwoord. De dealer van aankoop, eerste EGR koeler vervanging en dealer van onderhoud zijn 3 verschillende dealers (pech kies je niet dus destijds dichtsbijzijnde garage opgezocht). Op wie kan ik dan de garantie verhalen?
Wat betreft de gebruiksvergoeding: de reparatie zou €1050 kosten incl uurloon, maar zouden ze uitvoeren voor €875,- . Dit lijkt mij nog erg fors voor een gebruiksvergoeding. Wat is een reëel bedrag?***

Reactie van Michiel Claesen:

Op grond van de wet dient u zich voor een beroep op conformiteit zich te wenden tot de verkoper (uw contractspatie). Laat u het gebrek - zonder voorafgaand overleg met verkoper - elders uitvoeren; dan verspeelt u uw rechten.

Gebruiksvergoeding kunt u berekenen aan de hand van de verwachte levensduur in verhouding tot het moment dat het onderdeel het begeeft.

Op grond van bouwjaar auto en geschatte levensduur onderdeel (6 jaars versus 8 jaar);
Circa 75% voor uw rekening en 25% voor rekening verkoper.