Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete uit Portugal (plaatsje Aveiro)

Vraag gesteld door Aalbert op 20 februari 2016

Ik kreeg gisteren 19-2-2016 een aangetekende brief van AVIS uit Lissabon waar we een auto hadden gehuurd tijdens een vakantie aldaar in september 2015. De brief is geheel in portugees geschreven en je moet er dus blijkbaar zelf achter zien te komen waar het precies om gaat.

Het bleek om een boete te gaan die we hebben gehad op 22-9-2015 vanwege foutief parkeren in het plaatsje Aveiro. Dat lijkt wel schering en inslag daar te zijn, want ik lees ook dat P.Pennings daar een boete heeft gekregen voor foutief parkeren.

Je wordt daar inderdaad door allerlei ongure types zgn geholpen met het vinden van een geschikte parkeerplek, maar uiteindelijk resulteert dat dus in een boete van in ons geval 60 euro. Ik ben benieuwd of er nog meer personen zijn met een zelfde ervaring, want dit lijkt op een vorm van oplichting.

Ik heb om die reden de neiging om die boete niet te gaan betalen. Maar wat kan er eventueel voor andere narigheid ontstaan als ik niet betaal?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een parkeerboete uit Portugal ontvangen. Op aanwijzing van verschillende personen heeft u geparkeerd op een plek waar dit niet was toegestaan.

Ook al is er door andere personen een verkeerde parkeerplaats aangewezen, betekent dit niet dat u de boete niet hoeft te voldoen. U kunt wel proberen bezwaar te maken en de situatie te beschrijven.

Indien de boete onherroepelijk is geworden (stadium van bezwaar en beroep is gepasseerd) dan kan Portugal de inning van de boete overdragen aan Nederland. In dat geval zou deze door het CJIB geïnd worden.

Het signaal geef ik in ieder geval door aan onze afdeling Belangenbehartiging.***

Reactie van Aalbert:

Dank voor de snelle reactie. Toch nog even een vervolgvraag.

Ik heb feitelijk pas op 19-2-2016 een aangetekend schrijven ontvangen gedagtekend 15-2-2016 terwijl het gaat over een parkeerfout die op 22-9-2015 is gemaakt. Aantekenen van beroep of bezwaar lijkt me dan nog wel mogelijk te zijn, toch? Zij hebben er blijkbaar maanden voor nodig om mij een dergelijk schrijven te sturen. Bureaucratie ten top.

Maar als ik niks doe en ik wacht het af, kan het zijn dat ze dan via het CJIB zoals u aangeeft mij nog een extra bedrag op gaan leggen bovenop de 60 euro? Het is lastig uit de Portugese brief op te maken of er sprake is van een extra boete als je niet tijdig betaald. Ik maak er wel enigszins uit op dat ik binnen 15 dagen moet betalen.

Ik heb een scan gemaakt van deze brief en die zou ik jullie kunnen toesturen. Ze hebben mijn voornaam trouwens verkeerd geschreven, dus misschien kan dat ook nog als bezwaar worden opgetekend? Als ik die scan kan sturen, waar kan deze dan het beste naar toe?***

Reactie van David Sjoer:

Ja de termijn loopt vanaf dagtekening van de brief, in dit geval dus 15 februari jl. Als betaling uitblijft dan is het inderdaad mogelijk dat de boete hoger uitvalt.

Beroep tegen de bekeuring moet inderdaad binnen 15 dagen worden aangetekend. Als dat niet wordt gedaan dan is de bekeuring rechtsgeldig en moet de boete worden betaald.

Een bezwaar op grond van een verkeerde spelling van de naam zal niet slagen, omdat het hier gaat om een kennelijke verschrijving en deze mogen worden hersteld.